Bestuursmededelingen

In memoriam: Gerrit de Wit

Drie dagen na zijn 79e verjaardag is afgelopen zaterdag in zijn woonplaats 's Gravendeel Gerrit de Wit na een slopende ziekte overleden.
Gerrit heeft als wielrenner een merkwaardige carrière beleefd, hij begon in 1959 als amateur bij de KNWU waar hij zeer succesvol was.
Hij won in 1962 o.a. een etappe in Olympia’s ronde van Nederland en diverse criteriums.
In 1963 behaalde hij een etappezege en het eindklassement in de Grand Prix Ernest Faber in Luxemburg en werd hij Nationaal kampioen bij de amateurs op het circuit van Zandvoort waar Peter Post bij de profs de titel greep.
Gerrit de Wit stapt over naar de profs maar dat blijkt geen succes te worden want een 25 plaats in Parijs-Roubaix en 8e in het kampioenschap zijn niet de resultaten waar je als beroepsrenner de kost mee kunt verdienen.

Na drie verloren jaren komt de Zuid-Hollander plots aan de start van de ronde van Deurne van de NWB in 1968 waar hij de derde plaats behaald.
Gerrit blijkt weer volop in training te zijn en dat bewijst zijn overwinning in de klassieker de ronde van de Kempen en 9 criteriums die hij meestal met voorsprong wint.
Hij wordt ook NWB kampioen in Merum en het jaarklassement wint hij met voorsprong.

1969 wordt een topjaar voor de Wit, die dat jaar bij de VIVO ploeg rijdt, want met 26 overwinningen is hij onaantastbaar en is hij nog altijd de amateur van de NWB die de meeste zege’s in één jaar weet te behalen.
Gerrit presteert het om twee wedstrijden op één dag te winnen, 's morgens om 9 uur staat hij aan de start van de ronde van Grefrath Duitsland ( 150 kilometer van zijn woonplaats 's Gravendeel ) en enkele uren later wint hij de openingskoers in Sint Joost.
De meeste indruk maakt de Wit in de Omloop der Peel met drie etappeoverwinningen en het eindklassement is hij ongenaakbaar, ook het ploegenklassement wint hij met zijn ploegmakkers Gerrit Hairwassers, Ton Schuman-Daan van Dijk-Hay Kuntzelaers en Pieter van Pol.
Inmiddels rijden nog een aantal ex-profs mee bij de NWB o.a. Henk Cornelissen-Werner Swaneveld-Remmelt Hindriks-Jo van Seggelen en Fons Steuten.

Gevolgen Coronavirus

Vanmiddag is op de persconferentie meegedeeld dat de huidige maatregelen worden verlengd tot en met 6 april.
En ook uitgebreid met het sluiten van eet en drink-gelegenheden.

Daarom moeten we tot onze spijt besluiten dat ook de Sint Jozef Klassieker op 5 april geannuleerd wordt.

Gevolgen Coronavirus voor Maasbracht

Het Coronavirus krijgt ook Nederland steeds meer in zijn greep. Het RIVM is in Nederland de organisatie die de overheid adviseert op basis van de wetenschappelijke gegevens die zij hebben. De overheid neemt op basis van die informatie besluiten. Op dit moment heeft het indammen van het virus de hoogste prioriteit. De NWB draagt verantwoordelijkheid voor de wielersport en volgt de richtlijnen/adviezen van het RIVM daarom nauwlettend.

Vanuit de Nederlandse regering en het RIVM is er een verbod gekomen op alle evenementen met meer dan 100 mensen. Naast dit verbod adviseert NOC*NSF de Nederlandse sport om alle sportevenementen waaronder competitie-, oefen-, en trainingswedstrijden af te gelasten. De NWB volgt dit advies. Dit houdt in dat alle wedstrijden, competities en andere wieleractiviteiten zijn afgelast. Deze maatregel geldt tot en met 31 maart 2020.

Dit heeft tot gevolg dat de wedstrijden die in Maasbracht verreden zouden worden, de Wielerronde In het Gouden Hoefijzer, niet doorgaan. Er wordt met de organisatie gezocht naar een alternatieve datum.

In memoriam: Piet de Haas

Deze week is op 73 jarige leeftijd de legendarische renner Piet de Haas uit Tiel aan een longontsteking overleden.

Piet voetbalde in zijn woonplaats Tiel en liep in 1982 een beenbreuk op zodat hij moest revalideren. De dokter zei tegen Piet “nu je toch niet kunt lopen ga je maar met de fiets” . Zo is de ongelofelijke wielercarrière van Piet de Haas begonnen want de Tielenaar bleek een talent te bezitten waarvan hijzelf nog geen idee had.

Piet is 35 jaar en besluit mee te doen aan een wielerwedstrijd in de buurt, hij wint deze koers en vanaf die dag is het alleen nog maar fietsen, en hoe. Alle mogelijke wedstrijden waaraan hij kan deelnemen doet Piet mee en de ruim 40 overwinningen per jaar zijn voor de krachtpatser uit Tiel eigenlijk heel normaal, de meeste wint hij met voorsprong.

Piet werkt als snijder in een glasfabriek en spaart alle vrije dagen op om te kunnen wielrennen en samen met zijn vrouw Meta reizen ze door het hele land. In 1990 besluit Piet een licentie bij de KNWU aan te schaffen zodat de concurrentie wat zwaarder wordt, hij treft dan o.a. Hans van Bavel en Jac van Kessel die dan van de NWB zijn overgestapt naar deze bond omdat de Superploeg na 25 jaar is gestopt met sponsoren. Het drietal is onverslaanbaar en samen winnen zij bijna 100 wedstrijden per jaar.
Door de samenwerking met de KNWU rijden zij ook weer bij de NWB en Piet wint tussendoor 25 wedstrijden waaronder 4 keer het nationaal kampioenschap tijdrijden in Nijeveen. Piet de Haas wint in zijn loopbaan als renner 588 wedstrijden en heeft in die tijd ook diverse zware valpartijen meegemaakt.

In 1990 breekt hij een nekwervel en is tijdelijk verlamd, twee jaar later slaat zijn ketting over en hoewel hij een hersenbloeding oploopt kan hij toch zijn geliefde sport vervolgen.
Helaas komt er een einde aan zijn wielercarrière als op 13 juli 2003 tijdens een klassieker in Vlijmen een valpartij ontstaat, Piet valt ook en dan verandert zijn hele leven. Door een dwarslaesie is Piet grotendeels verlamd en zal de rest van zijn leven moeten doorbrengen in een rolstoel.

Enkele weken geleden krijgt Piet longontsteking en dan blijkt dat zijn broze lichaam niet me herstelt.
De wielerwereld is geschokt nu de klasbak uit Tiel niet meer onder ons is.

Feestelijke Algemene Ledenvergadering op donderdag 12 maart

Op donderdag 12 maart om 20:30 uur wordt de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de NWB gehouden. De vergadering, die openbaar is, zal gehouden worden in de café De Prins, OL Vrouwestraat 81 in Ospel. Iedereen is welkom. Alle relevante documenten kun je vinden op de downloads pagina. Graag tot ziens op 12 maart in Ospel.
De vergadering zal een feestelijk tintje krijgen omdat het de NWB zeventig jaar bestaat.

Licentie aanvragen 2020

Het is weer tijd voor de voorbereidingen van het seizoen 2020.
Een van de stappen is het aanvragen van een licentie.

De licentie van 2019 is geldig tot en met 31 januari.
Indien de aanvraag voor 20 januari volledig wordt teruggestuurd en de betaling wordt verricht voor 25 januari, heb je uiterlijk 30 januari de nieuwe licentie in je bezit.
Voor nieuwe licentiehouders die nog voor de eerste cross in 2020 een licentie willen geldt dat de aanvraag uiterlijk 1 januari binnen moet zijn.


Je mag met een WFN-licentie van de NWB nu starten in KNWU wedstrijden door het hele land, overal waar KNWU amateurs (of sportklasse) mogen starten zowel mannen als vrouwen, met uitzondering van de kampioenschappen.
Ook wordt de licentie door veel Belgische bonden geaccepteerd.

En bij het EK van de WCF (World Cycling Federation) mag ook gestart worden.

Met ingang van 2018 is de categoriebenaming aangepast aan die van de KNWU. Ze spreken van Amateurs en Sportklasse. Dit geldt voor mannen en vrouwen. De keuze die je maakt heeft geen effect bij de NWB, maar wel op welke wedstrijden bij de KNWU gereden mogen worden.

Het formulier is te vinden op deze site onder downloads, Hoofdstuk 7.3.5.

In Memoriam Jan Sijbers

Op 83 jarige leeftijd is in Blerick afgelopen dinsdag Jan Sijbers overleden.
Jan Sijbers, geboren in Tegelen, heeft slechts 3 jaar bij de NWB gereden, eerst twee jaar 1952–1953 bij de junioren en nog één jaar bij de amateurs.
Jan was regelmatig bij de prijswinnaars te vinden maar tot een overwinning kwam het maar één keer want op 9 augustus 1953 behaalde hij een klinkende zege in de ronde van Boukoul-Swalmen.
In 1954 was Jan bij de amateurs ook succesvol met diverse ereplaatsen en werd hij 11e in het jaarklassement.
Jan is de broer van Fred die vele jaren actief was bij de bond en nog diverse jaren als veteraan heeft gekoerst.
Dinsdag 26 november is de afscheidsdienst van Jan in ’t Roadhoës Antoniusplein 2 in Blerick, aanvang 11 uur.
Jacqueline, kinderen, kleinkinderen en familie veel sterkte.
Jan bedankt voor alles, en rust in vrede.
W.K.

In Memoriam Frans Verstappen

Afgelopen maandag is Frans Verstappen uit Montfort na een ernstige ziekte op 72 jarige leeftijd overleden.
Frans heeft slechts 3 jaar (1972-1974) bij Gentlemen van de NWB gereden en behaalde op 2 juli 1972 zijn eerste overwinning in de ronde van Hegelsom. Ook Melick staat op zijn palmares terwijl hij bijna wekelijks in de top 10 eindigde.

In 1973 kwam Frans in slechts enkele wedstrijden aan het vertrek en in zijn laatste jaar als wielrenner (1974) werd hij twee maal tweede en werden zijn beste resultaten bij het veldrijden behaald.

Hij won crossen in zijn eigen Montfort, Hingen en werd kampioen in Bergeijk, dat bleek later zijn laatste triomf.
Door de verbluffende resultaten van zoon Jos in de Kartsport heeft Frans zich alleen nog maar gericht op de carrière van Jos en de resultaten zijn bekend.
Toen kleinzoon Max de racewereld veroverde was de verstandhouding van vader en zoon niet meer optimaal.

Frans organiseerde bij elke race een bijeenkomst in zaal Housmans in Montfort waar de liefhebbers de wedstrijden konden volgen op een groot scherm.
De belangstelling was enorm want de racefanaten kwamen uit alle streken van het land.
Helaas voor Frans heeft hij de geweldige carrière van Max slechts op afstand kunnen volgen maar hij was tot afgelopen zondag de trotse opa.
Met de overwinning van Max in Brazilië kwam er een einde van het leven van Frans Verstappen.

Frans bedankt voor alles, je was een bijzonder sympathieke man en sportliefhebber, rust in vrede.
Evellien, kinderen en kleinkinderen veel sterkte en mogen de fijne herinneringen een steun zijn in deze moeilijke tijd.

We zullen afscheid nemen van Frans a.s. zaterdag 23 november in zaal Housmans Dijk 13 in Montfort. Aanvang 12.30 uur

W.K.

In Memoriam: Jan Orbon

Vrijdag 4 oktober is in zorgcentrum Hornerhoof in Weert Jan Orbon uit Weert overleden. Jan was al enkele jaren lichamelijk en geestelijk ernstig ziek hij werd 83 jaar.
Op 37 jarige leeftijd besloot Orbon om bij de pas opgerichte categorie Gentlemen van de NWB te gaan fietsen.
Al spoedig bleek dat hij veel talent had en uiteraard veel te laat aan de wielersport was begonnen, diverse top 10 plaatsen waren zijn deel en vooral op bergachtig terrein kon hij met de besten wedijveren.
De eerste zege behaalde Jan in de ronde van Tungelroy 1974 toen hij het hele peloton verraste en met voorsprong de finsih passeerde.
Een jaar later ging de Weertenaar bij de Veteranen van start en ook in die categorie kon hij regelmatig een prijs bemachtigen.
Omdat de sprint niet zijn specialiteit was moest Jan het hebben van een ontsnapping, hij won in 1976 de ronde van Kessel-Eik en was twee jaar later, weer na een solo, ook de beste in Thorn.
Ook bij het Europees kampioenschap in Voerendaal zat Jan "van voren" met een uitstekende 6e plaats.
Jan Orbon maakte  deel uit van de ploeg Verkoelen die dat jaar het sponsorkampioenschap  in de wacht sleepte.
Dat Jan een echte liefhebber was bewijst het feit dat hij ruim 12 jaar actief aan wedstrijden heeft deelgenomen
Het overlijden van zijn vrouw Margriet in 2001 heeft Jan nooit echt kunnen verwerken en was mede oorzaak van zijn ziektes.

Het afscheid heeft zaterdag 12 oktober plaats gevonden

Jan rust in vrede
Wiel

Pagina's