Nieuws

‘Eind goed, al goed’ gaat zeker op voor winnaar Van Leijen in Sint Tunnis

Het deelnemersveld bij de amateurs/junioren was klein vandaag in de wielerronde van Sint Tunnis. Maar dat betekende niet dat er geen strijd was. Kristian Michiels vloog er gelijk in en pakte een voorsprong op het peloton. Erwin van Leijen reageerde een paar ronden later en kreeg de MCycles-ploegmaat van Michiels, Koen Wulterkens mee. Het trio werkte goed samen en nam steeds meer voorsprong. Marcel Ruyten en Dirk van Leuken lanceerde nog een tegenaanval, maar werd na halfkoers weer opgeslokt. De kopgroep bleef bij elkaar en zag in de laatste ronde de achterkant van het peloton. In de sprint won de 41-jarige Van Leijen (Heumen) vrij gemakkelijk en boekte zijn vijfde zege. Wulterkens bleef zijn ploegmaat Michiels voor en werd tweede.

Op de vraag aan Van Leijen of de sterkste renner heeft gewonnen zegt hij: “Ja, denk ik wel. Michiels werkte niet mee of kon niet en de samenwerking met Koen Wulterkens was prima. In de laatste ronde stonden we bijna stil. Voor de laatste bocht heb ik versneld en ben vol op de elf naar de finish gereden. Het gaat goed de laatste weken met ook de vorige week een zilveren plak op het NK bij de Masters 40+ in Dordrecht. In totaal vijf overwinningen, vier tweede plaatsen, een derde en een vijfde plaats. Meer wedstrijden heb ik niet gereden.” 

Autopech, dan maar bij de amateurs

De winnaar zou eigenlijk om 12 uur starten bij de masters, maar had een lekke band met de auto. Na de reparatie van de ANWB nam bij contact op met de organisatie en ging vier uur later toch van start in de ‘zwaardere’ categorie met de amateurs en de junioren. En won dus overtuigend. Eind goed, al goed, geldt in dit geval!

Uitslag: 1. Erwin van Leijen (Heumen) 50 km in 1:12,37; 2. Koen Wulterkens (Doetinchem); 3. Kristian Michiels (Vierlingsbeek) 0.03; 4. Marcel Ruyten (Merselo) op 1 ronde; 5. Jurgen van Oudenhoven (Cuijk); 6. Thomas Rieff (Maastricht); 7. Siem Slabber (Roermond); 8. Gert van der Grijn (Ameide); 9. Michel Ahoud (Arnhem); 10. Dirk van Leuken (Waalre).

Masters

Dertiende editie van de Ronde van Sint Tunnis

Na het grote succes van de 12e Wielerronde van Sint Tunnis was het logisch dat er een dertiende editie moest komen. En wat voor eentje. Een heel gevarieerd programma waarvoor veel belangstelling is. Op zaterdag 13 juli is het zover! Voor iedere wielrenner en sportliefhebber iets bijzonders!

Extra Funklassement

De organisatie hoopt op een mooie Ladies Course, maar zijn al zeker van mooie gevechten tijdens de wedstrijd van de masters en nieuwelingen, als ook bij de amateurs/sportklasse. En wat te denken van de extra prestige voor recreatieve wielrenners in het Land van Cuijk: dit seizoen wordt voor het eerst een klassement opgemaakt van alle funklasse-wedstrijden in de gemeente. In dit ‘Funklassement’ tellen de resultaten van de reeds verreden Ronde van Oploo, Ronde van Sint Tunnis (13 juli), Ronde van Sambeek (25 augustus) en Vestingronde van Grave (1 september) mee. De koploper mag rijden in een heus leiderstrui.
Meer informatie: www.cyclinglandvancuijk.nl.

Stratenloop en Dikke Banden Race

Verder komt er ook een 1e Sint Tunnisse Stratenloop. Ook daar verwelkomt het comité een heuse kampioen van Sint Tunnis. Daarnaast hebben we voor de jeugd weer de Dikke Banden Race, in diverse leeftijdsklassen.

Informatie

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met Johan de Bruin via 06-51559157.

Programma

11.00 uur Ladies Course, 30 km *
12.00 uur Masters 40+ en nieuwelingen, 40 km *
13.15 uur 1e Sint Tunnisse Stratenloop 5 km **
14.00 uur Sint Tunnis Kampioenschap, 25 km *
voor niet-licentiehouders en recreanten, meetellend voor het Funklassement Cycling Land van Cuijk
15.00 uur Dikke Banden Race (5 tot en met 12 jaar) **
16.00 uur Amateurs en Sportklasse, 50 km *

Inschrijven

Overwinningen in de Omloop van de Heidehof naar veel-winnaars

Zowel bij de amateurs als bij de masters ging de overwinning naar een renner, die al flink wat wedstrijden in het huidige seizoen heeft gewonnen. In de 45e editie van de Omloop van de Heidehof bracht de Belgische amateur Fabio Porco zijn zegeteller op tien. Master en landgenoot Ruud Verbakel heeft dit seizoen al elf overwinningen op zijn naam staan. 

Amateurs/sportklasse

Bij de amateurs reden Peter de Winter, de sterke Luuk Sillekens en Stef van den Bosch weg. De Belg Fabio Porco zag het gevaar nog net op tijd en sprong naar de drie, al kostte dat wel wat moeite. Goed samenwerkend had de kopgroep twee ronden van het einde een voorsprong van bijna twee minuten. Na 89 kilometer leverde Porco en powersprint af en kwam bijna rechtop zittend en omkijkend zien dat Peter de Winter zijn zege niet meer in gevaar kon brengen. Luuk Sillekens, die vorige week nog verschillende elite en belofte-renners te kijk zette in Riethoven, werd derde.

De 37-jarige Fabio Porco boekte in Someren-Heide zijn tiende seizoenszege. Met de Gravel Fondo Limburg  in Valkenburg en het Belgisch kampioenschap gravel bij de 35-plus, boekte hij twee bijzondere overwinningen. Ook op de weg won hij al zeven maal dit seizoen.

Porco: ‘Ik had me een beetje gefixeerd op Luuk Sillekens. Maar ze reden met drie weg op het smalle stuk. En voor dat ik het door had waren ze al tweehonderd meter vliegen. Ik heb toen gereageerd, maar het duurde zo’n zes kilometer voordat ik er bij was. Op een gegeven moment had er ik geen vertrouwen meer in, want het was ook écht op toen ik aansloot bij de drie. Daarna kon ik weer wat herstellen en draaide het prima vooraan. Al moest Stef van den Bosch snel verzaken. Ik had me voorgenomen om in de finale te wachten op de sprint, die ik op 200 meter aan ben gegaan. Ik kon de Winter goed opvangen.”

Uitslag: 1 Fabio Porco (Bilzen,Bel) 90 km in 2:00,27; 3. Peter de Winter (Eindhoven); 3. Luuk Sillekens (Oirschot); 4. Peter Stienstra (Venlo) 1.57; 5. Martijn Gijsbers (Heeze); 6. Roy Steuten (Ell); 7.Nick Riddy (Veghel); 8. Piotr Kornafel (Opole,Pol); 9. Joris de Mönnink (Eindhoven); 10. Daniele Manca (Bree,Bel). Ploegen: 1. WV Schijndel; 2. Tempo Hoppenbrouwers; 3. Racing Homers.

Masters

Omloop van de Heidehof in Someren-Heide op 23 juni

Op zondag 23 juni staat de 45e editie van de Omloop van de Heidehof op het programma. Een wedstrijd, die de eerste 22 jaar door het leven ging als Erica Ronde. Vanaf 2002 werd de naam van de koers omgedoopt naar Omloop van de Heidehof.

De wedstrijden worden verreden op een ‘open’ omloop van 5600 meter. Dezelfde omloop als bij de Sint Jozefklassieker eerder dit jaar. Open omdat de wind bijna overal vrij spel heeft. TWC De Zwaluw organiseert deze wielerklassieker, waarbij de permanence is gevestigd in Zalencentrum Heidehof aan de Kerkendijk 126.

Er is startgelegenheid voor amateurs, junioren, masters en nieuwelingen met zowel KNWU als NWB licentie. Maar ook alle renners, die aangesloten zijn bij de WFN-wielerbonden kunnen starten. Mocht je geen licentie hebben, dan kun je nog een daglicentie kopen.

Programma

12.00 uur Amateurs/Sportklasse en Junioren, 16 ronden (89,6 kilometer)
12.02 uur Masters 40+ (40 jaar en ouder) en Nieuwelingen, 12 ronden (61,6 kilometer)

Inschrijven

Kan tot en met 17 juni via de websites van NWB (www.wielrenbond.nl) of TWC De Zwaluw (www.twcdezwaluw.nl). De inschrijving is alleen geldig als ook de kosten zijn betaald. Vanaf 18 juni zijn extra kosten verschuldigd, want dan is de voor-inschrijving gesloten. Kijk op de websites voor de gedetailleerde info en de kosten.

Ploegenklassement

Bij de Amateurs kan ook per ploeg worden ingeschreven, minimaal drie renners en maximaal acht renners. Hiervoor zijn extra prijzen.

Deelnemers

Vorig jaar won de Belg Carlo Porco uit het Belgische Bilzen. Hij had na 2:02,13 uur een voorsprong van 22 seconden op Luuk Sillekens en één seconde meer op Venlonaar Peter Stienstra. 
Bij de masters ging de zege naar de Belg Giovanni Gorga. Hij kwam net voor zijn landgenoot Svenne Vangoethemd binnen. Helmondenaar Edwin Raats won een jaar geleden nipt de sprint van de achtervolgende groep op 25 seconden van de winnaar. Hij klopte Ruud Verbakel en stond met de twee Belgen op het podium. In totaal stonden 96 renners aan de start in 2023.

Info

Tijdritliefhebbers zien Wolf en van Anrooij winnen in Well 

Met 114 starters kreeg de tijdrit in de Maasduinen (Well) een geweldig deelnemersveld. Verschillende toppers wisten de weg naar Noord-Limburg te vinden. Twee ervan wisten ook te winnen. De Duitser Justin Wolf won bij Elite/U23 en Shirin van Anrooij was – naar verwachting – de snelste bij de vrouwen.

Nieuw parcoursrecord voor Wolf

De 31-jarige Wolf uit het Team Sportforum was misschien wel minder verwacht, maar liet vorig jaar in het Franse Kreiz Breizh zien, dat hij kon tijdrijden. Hij won daar de proloog over 11,8 km. Gisteren liet hij een nieuw parcours noteren met 28:25 minuten over 24,4 kilometer. Hij bleef Brian Megens uit Maastricht net voor. Het verschil: 6,6 seconden. Ook Megens dook nog onder zijn oude record. Benedikt Helbig werd derde op 46 tellen. Justin Wolf won ook het klassement over de twee wedstrijden (Panheel en Well). De geplande tweede wedstrijd in Herkenbosch moest op 21 mei worden afgelast door het onweer en de fikse regenoverlast.

Mooie affiche met Shirin van Anrooij

Enigszins verrast werd de organisatie met de komst van Lidl-TREK renster Shirin van Anrooij. Wel ontzettend mooi voor deze, toch regionale competitie. De 22-jarige Zeeuwse was veel sterker dan de rest van het deelnemersveld. Anneleen Bosma moest als tweede 1.50 minuten en Ellie Parry (Watersley R+D Team), die het klassement won, moest 1.58 toegeven. De tijd van Shirin van Anrooij van 32:34 minuten was ook een nieuw parcoursrecord. Het oude record stond op naam van Julliet Eickhof (34:06 uit 2022).

Sterk optreden Joosten na val

Junior Sven Joosten deed zijn heroptreden na een flinke val in de Ster van Zuid-Limburg (begin april). Hij liet de klokken stoppen na 31 minuten en 17 seconden en versloeg Sjoerd Bijlsma met 25 seconden. Sem van Wijngaarden werd derde. Bas van Heeswijk, de winnaar van de eerste tijdrit in Panheel won het klassement. Nationaal kampioen, Megan Arens won in 35:25 bij de junioren-vrouwen. Vóór Sara Sonnemans en Noï Moes. Silke Bluekens won het klassement over twee wedstrijden.