Nieuws

Omloop van de Heidehof in Someren-Heide op 23 juni

Op zondag 23 juni staat de 45e editie van de Omloop van de Heidehof op het programma. Een wedstrijd, die de eerste 22 jaar door het leven ging als Erica Ronde. Vanaf 2002 werd de naam van de koers omgedoopt naar Omloop van de Heidehof.

De wedstrijden worden verreden op een ‘open’ omloop van 5600 meter. Dezelfde omloop als bij de Sint Jozefklassieker eerder dit jaar. Open omdat de wind bijna overal vrij spel heeft. TWC De Zwaluw organiseert deze wielerklassieker, waarbij de permanence is gevestigd in Zalencentrum Heidehof aan de Kerkendijk 126.

Er is startgelegenheid voor amateurs, junioren, masters en nieuwelingen met zowel KNWU als NWB licentie. Maar ook alle renners, die aangesloten zijn bij de WFN-wielerbonden kunnen starten. Mocht je geen licentie hebben, dan kun je nog een daglicentie kopen.

Programma

12.00 uur Amateurs/Sportklasse en Junioren, 16 ronden (89,6 kilometer)
12.02 uur Masters 40+ (40 jaar en ouder) en Nieuwelingen, 12 ronden (61,6 kilometer)

Inschrijven

Kan tot en met 17 juni via de websites van NWB (www.wielrenbond.nl) of TWC De Zwaluw (www.twcdezwaluw.nl). De inschrijving is alleen geldig als ook de kosten zijn betaald. Vanaf 18 juni zijn extra kosten verschuldigd, want dan is de voor-inschrijving gesloten. Kijk op de websites voor de gedetailleerde info en de kosten.

Ploegenklassement

Bij de Amateurs kan ook per ploeg worden ingeschreven, minimaal drie renners en maximaal acht renners. Hiervoor zijn extra prijzen.

Deelnemers

Vorig jaar won de Belg Carlo Porco uit het Belgische Bilzen. Hij had na 2:02,13 uur een voorsprong van 22 seconden op Luuk Sillekens en één seconde meer op Venlonaar Peter Stienstra. 
Bij de masters ging de zege naar de Belg Giovanni Gorga. Hij kwam net voor zijn landgenoot Svenne Vangoethemd binnen. Helmondenaar Edwin Raats won een jaar geleden nipt de sprint van de achtervolgende groep op 25 seconden van de winnaar. Hij klopte Ruud Verbakel en stond met de twee Belgen op het podium. In totaal stonden 96 renners aan de start in 2023.

Info

Tijdritliefhebbers zien Wolf en van Anrooij winnen in Well 

Met 114 starters kreeg de tijdrit in de Maasduinen (Well) een geweldig deelnemersveld. Verschillende toppers wisten de weg naar Noord-Limburg te vinden. Twee ervan wisten ook te winnen. De Duitser Justin Wolf won bij Elite/U23 en Shirin van Anrooij was – naar verwachting – de snelste bij de vrouwen.

Nieuw parcoursrecord voor Wolf

De 31-jarige Wolf uit het Team Sportforum was misschien wel minder verwacht, maar liet vorig jaar in het Franse Kreiz Breizh zien, dat hij kon tijdrijden. Hij won daar de proloog over 11,8 km. Gisteren liet hij een nieuw parcours noteren met 28:25 minuten over 24,4 kilometer. Hij bleef Brian Megens uit Maastricht net voor. Het verschil: 6,6 seconden. Ook Megens dook nog onder zijn oude record. Benedikt Helbig werd derde op 46 tellen. Justin Wolf won ook het klassement over de twee wedstrijden (Panheel en Well). De geplande tweede wedstrijd in Herkenbosch moest op 21 mei worden afgelast door het onweer en de fikse regenoverlast.

Mooie affiche met Shirin van Anrooij

Enigszins verrast werd de organisatie met de komst van Lidl-TREK renster Shirin van Anrooij. Wel ontzettend mooi voor deze, toch regionale competitie. De 22-jarige Zeeuwse was veel sterker dan de rest van het deelnemersveld. Anneleen Bosma moest als tweede 1.50 minuten en Ellie Parry (Watersley R+D Team), die het klassement won, moest 1.58 toegeven. De tijd van Shirin van Anrooij van 32:34 minuten was ook een nieuw parcoursrecord. Het oude record stond op naam van Julliet Eickhof (34:06 uit 2022).

Sterk optreden Joosten na val

Junior Sven Joosten deed zijn heroptreden na een flinke val in de Ster van Zuid-Limburg (begin april). Hij liet de klokken stoppen na 31 minuten en 17 seconden en versloeg Sjoerd Bijlsma met 25 seconden. Sem van Wijngaarden werd derde. Bas van Heeswijk, de winnaar van de eerste tijdrit in Panheel won het klassement. Nationaal kampioen, Megan Arens won in 35:25 bij de junioren-vrouwen. Vóór Sara Sonnemans en Noï Moes. Silke Bluekens won het klassement over twee wedstrijden.

Peter de Winter sprint naar zege in Netersel Presto Pedale

De Netersel Presto Pedale werd gewonnen door Eindhovenaar Peter de Winter, die deze koers in 2019 ook al wist te winnen. Op de ‘kasseienkopjes’ op de finishstraat in Netersel had hij bijna twee fietslengten voorsprong. Achter hem kwamen Bjarne Maton en Luuk Sillekens over de streep. Deze drie, incluis Thieu Henskens kozen zeven kilometer voor de finish voor de aanval. In de laatste twee ronden wisten ze stand te houden. Het peloton kwam binnen op een achterstand van 16 seconden.

Het peloton bestaande uit negenendertig amateur-, sportklasse- en master-renners begon furieus. Maar na drie van de twintig ronden was het vuur alweer gedoofd. Ook een aanval van tien renners na vijftien kilometer werd snel in de kiem gesmoord. Vooral Peter Stienstra, Roy Steuten, Stijn Peeters, Martijn Gijsbers en Joris de Mönnink lieten zich vaak van voren zien. Ook de vier renners, die vooruit bleven waren altijd vooraan in het peloton, dat iedere vier minuten op de streep passeerde. 

De Zeeuw de Winter heeft de laatste weken de juiste vorm te pakken. Hij won eerder dit jaar een koers in Belfeld, de Ronde van de Gansbeek. Ook op de dag vóór Netersel werd hij vierde in Heeswijk-Dinther. Deze wedstrijd was ook het kampioenschap van de regio Zuid. In dat klassement werd de renner van TWC Tempo tweede.

Uitslag:

1. Peter de Winter (Eindhoven) 62 km in 1:21,57; 2. Bjarne Maton (Bladel); 3. Luuk Sillekens (Oirschot); 4. Thieu Henskens (Heesch) 0.03; 5. Leroy Provenzano (Rotem,Bel) 0.16; 6. Germon Peeters (Tilburg); 7. Edwin Raats (Helmond); 8. Roy Steuten (Ell); 9. Teun van Poppel (Geldrop); 10. Roger van der Waarden (Tilburg).

De volledige uitslagen zijn gepubliceerd op https://www.rennerz.nl/nl/uitslagen

Dikke Banden Race

Maandag avondcriterium in Netersel; dinsdag tijdrit in Maasduinen-Well

Op maandag 3 juni wordt voor de 44e keer de Kermisronde ‘Jos Hems Presto Pedal’ in Netersel gereden. Het is een open avondcriterium voor recreanten, amateurs en masters. De wedstrijd wordt verreden op een parcours van 3.100 meter en de te rijden afstand is 58 km. Een kasseienstrook maakt onderdeel uit van het parcours. De wedstrijd start om 19.30 uur. De Dikke Banden Race voor volwassenen is om 18.45 uur.

Er is voor ruim € 400 aan prijzen en premies te verdienen, waaronder een leidersprijs. Inschrijven kan via de website van de Nederlandse Wielren Bond (NWB).

Laatste tijdrit in Well
Een dag later, op dinsdag 4 juni,  staat de laatste tijdrit in het kader van de Limburg Cycling Chrono Trofee (LCCT) op het programma in Well. Inschrijven kan tot en met zondagavond (2 juni) via de website van LCCT. Er worden maximaal 120 deelnemers per wedstrijd toegestaan.
Alle beschikbare startplaatsen zijn ondertussen uitverkocht.
Wil je toch nog kans maken op een startplek schrijf je dan in op de reservelijst. Bij evt afhaken van renners kun je dan op grond van volgorde op de reservelijst alsnog starten.

Na de wedstrijd worden ook de prijzen voor het klassement uitgereikt. Na het Midden-Limburgse Panheel moest de organisatie Herkenbosch (Meinweg) annuleren i.v.m. onweer en hevige regenval. Het klassement gaat dus over twee wedstrijden. De starttijd van de eerste renner in Well is om 18.30 uur. 
 

Sprangers: sterk, slim en snel naar de zege in de Omloop van de Peelrijt

De 30-jarige Rino Sprangers heeft in het centrum van Someren de 5e editie van de Omloop van de Peelrijt op zijn naam geschreven. Hij klopte zijn twee medevluchters in de sprint. Om klokslag twaalf uur vertrokken 86 renners op de Floreffestraat in Someren. De plek, waar ze alleen nog terug zouden komen voor de finish. Want er stonden acht grote omlopen door het buitengebied van Someren op het menu. 

Vroege ontsnapping met vijf
Na vijftien kilometer zagen we al een eerste serieuze poging van vijf renners: Vincent Tissingh, Luuk Sillekens, Olivier van Pelt, de Belg Rino Sprangers en Bruce Rayer. Ze namen snel 25 seconden en bereikten na 36 kilometer de maximale voorsprong van 52 seconden. Kort daarna formeerde zich een achtervolgende groep van zes renners, die echter niet uit de greep van het peloton bleef. Dat lukte een nieuwe groep van negen renners wel. Ze kwamen tot op 26 seconden van de leiders. En die kopgroep verloor na 1,5 uur dan ook nog twee renners. Olivier van Pelt en Bruce Rayer moesten capituleren en drie renners bleven over op kop van de wedstrijd. 

In slotfase versplintering achter de leiders
Na zo’n zeventig kilometer zette Ruud Verbakel, Piotr Kornafel en Peter de Winter de achtervolging in, met daarachter een versplinterd peloton. Inmiddels waren zo’n dertig renners uit het peloton weggereden. Maar de drie vooraan hielden stand. In een lange sprint won Sprangers met twee fietslengten voor Sillekens. Vincent Tissingh moest in de laatste 600 meter het duo laten gaan en werd derde.

Sterke en snelle Sprangers 
De in Rijkevorsel wonende Sprangers: “Ik koers bij verschillende federaties zoals WAOD, VWB en BWF en zoek vooral grote omlopen door het buitengebied, zoals de wedstrijd van vandaag. Mooie Nederlandse wegen en veilig en overzichtelijk parcours.”