Edwin Raats wint 43e Presto Pedale

Edwin Raats uit Helmond won gisteren in Netersel de 43e editie van Presto Pedale voor recreanten. Voor de fietsenmaker uit Helmond Brouwhuis was die overwinning misschien minder verrassend dan voor het aanwezige wielerpubliek. Met zijn routine en slimheid wist hij de concurrentie de loef af te steken. Het was al de zevende keer dat Raats in het kermis vierende dorp zijn voorwiel als eerste over de meet drukte. De 50-jarige coureur hield daarmee tal van anderen die zijn zonen zouden kunnen zijn achter zich. Microfonist Rien van Horik die wat uitslagen betreft vrijwel alles wat er in eigen wielerland en ook ver daarbuiten op een rij heeft, wist te vermelden dat het van Raats welgeteld de 623e zege in zijn carrière was.

Na zo'n 7 ronden (van telkens 3 kilometer) op het mooie parcours in en rond het dorp (met kasseien en asfalt), ontstond er een kopgroep van negen die tot op de eindstreep stand hield. Marnix van Hoeck wist er nog naar toe te springen terwijl de voorsprong al zo'n 200 meter was. De tien mannen werkten goed samen en de voorsprong groeide al snel naar een minuut. Joep van de Borne moest ze laten gaan. En 10 km voor het eind haakten ook Levi van Hoften en Twna Kops af. Zeven renners streden om de hoofdprijs. Wie dacht dat Raats vanwege zijn leeftijd het onderspit zou gaan delven kwam bedrogen uit. Tegen de goedlachse coureur was in de eindsprint geen kruid gewassen. Met enkele fietslengten voorsprong op zijn tegenstanders kon hij het zegegebaar maken. Als een Hero kon hij zijn beide armen juichend de lucht in steken. Zuiderbuur Sebastiaan Deckers en Luuk Nissen uit Best bleven nog het meest nabij in zijn buurt. De winnaar kon alleen maar lovend zijn over de organisatie van het Netersels wielerfestijn: “Er is hier altijd een geweldige ambiance. Het publiek leeft geweldig mee en trakteert me na afloop op een drankje,” liet hij na de finish weten toen hij een genuttigd flesje bier al in zijn achterzak had gestoken.  

In Netersel werd vooraf vanaf vroeg in de middag al door de plaatselijke schooljeugd volop gewedijverd op een verkort parcours in het kader van het Jumbo-Visma programma Ready2Race.

Voordat de recreanten van start gingen was Rick Antonis de snelste in een dikke banden race. Hij bleef Teun Laureijs nipt voor. Jaap Waalen maakte het podium compleet. Bij de dames was Lisa Dunk de snelste in de dikke banden race.

Voor de volledige uitslagen klik hier: Uitslagen Amateurs - Uitslagen DBR - Ploegenklassement DBR

Categorie: 
Gepubliceerd op: 
Friday, 10 June, 2022