Weg NWB

NWB-seizoen van start in 33e Sint Jozef Klassieker (Someren-Heide)

Op zondag 21 april start het wielerseizoen van de Nederlandse Wielren Bond (NWB). In Someren-Heide staat de 33e editie van de Sint Jozefklassieker op het programma. De wedstrijden worden verreden op een ‘open’ omloop van 5600 meter. Open omdat de wind bijna overal vrij spel heeft. TWC De Zwaluw organiseert de wielerklassieker met start en finish aan de Kerkendijk in Someren-Heide,
Er is startgelegenheid voor amateurs, junioren, masters en nieuwelingen met zowel KNWU als NWB licentie. Maar ook alle renners, die aangesloten zijn bij de WFN-wielerbonden kunnen starten. Mocht je geen licentie hebben, dan kun je nog een daglicentie kopen.

Programma
12.00 uur Masters 40+ (40-49 jaar) en Nieuwelingen, 11 ronden (61,6 kilometer)
12.02 uur Masters 50+ (50 jaar en ouder) en Nieuwelingen, 9 ronden (50,4 kilometer)
14.00 uur Amateurs/Sportklasse en Junioren, 16 ronden (89,6 kilometer)

Inschrijven
Kan tot en met 14 april via de websites van NWB (www.wielrenbond.nl) of TWC De Zwaluw (www.twcdezwaluw.nl). De inschrijving is alleen geldig als ook de kosten zijn betaald. Vanaf 15 april zijn extra kosten verschuldigd, want dan is de voor-inschrijving gesloten. Kijk op de websites voor de gedetailleerde info en de kosten.

Ploegenklassement
Bij de Amateurs kan ook per ploeg worden ingeschreven, minimaal drie renners en maximaal acht renners. Hiervoor zijn extra prijzen.

Deelnemers
Vorig jaar won de Belg Fabio Porco uit Genk. Hij had na 2:03,35 uur een voorsprong van 5 seconden op Addy van Stiphout (tweede) en Niels Vreys (derde). Zijn broer Carlo Porco maakte er een lange solo van. Hij kwam met 1:49 minuten voorsprong aan de meet bij de Masters 40+. Edwin Raats won tenslotte in een sprint de koers bij de Masters 50+. Hij was sneller dan de Belg Benny Claes. In totaal stonden 88 renners aan de start van deze eerste wielerklassieker in 2023.

Info
Voor mee informatie kun je bellen, tel. 0493-490746. Maar het is nog beter om te mailen aan info@twcdezwaluw.nl. Tot zondag 21 april!
 

Wedstrijdprogramma NWB 2024 compleet; inschrijven kan!

Het wedstrijdprogramma van de Nederlandse Wielren Bond (NWB) zal dit jaar bestaan uit dertien wedstrijddagen. Samen met de KNWU wedstrijden voor amateurs en masters zal in Zuid-Nederland voldoende startgelegenheid zijn. Ook de nieuwelingen (bij de masters) en de junioren (bij de amateurs) mogen zoals in voorgaande jaren deelnemen.

In totaal zorgen de NWB-organisatoren voor vier grote omlopen (St. Jozefklassieker, Omloop van de Peelrijt, Omloop van de Heidehof en de Grensland Klassieker) en vier criteriums (Ronde van de Gansbeek in Belfeld, Netersel, Sint Anthonis en Sambeek. Verder drie tijdritten (Panheel, Meinweg in Herkenbosch en Maasduinen-Well) en tot slot MTB-streetraces in Odiliapeel en in Vessem.
Het wegseizoen wordt geopend op zondag 21 april in Someren-Heide met de St. Jozefklassieker; de laatste wedstrijd is op 22 september de GrensLand Klassieker in Someren-Eind.

Inschrijven
Voor de wedstrijden tot en met juni kan al worden ingeschreven. Kijk daarvoor op de website of klik hier. Voor de wedstrijden, die TWC De Zwaluw organiseert (Sint Jozef Klassieker, Omloop van de Peelrijt en Heidehof en de GrensLand Klassieker) krijgt je 10% korting als je snel inschrijft. Bij late inschrijving (in de laatste week) wordt het inschrijfgeld verhoogd. Wacht daarom niet te lang en schrijf gewoon in!

Informatie
Alle nieuwsberichten kunt u vinden op onze website. Alle uitslagen kunt u terugvinden op www.rennerz.nl. Verder houden wij u ook op de hoogte via ons Facebook-account. Mocht u daarnaast vragen hebben, stuur een e-mail bericht aan info@wielrenbond.nl

De Belg Vinny Bzdenga wint vierde Grensland Klassieker.

Meteen na vrijgave werd er gepoogd om een gat te slaan. Al snel een kopgroep van 6 man met de latere winnaar erin. In de tweede ronde, na zo'n 15 km, werd die groep weer ingelopen. Bzdenga liet het er niet bij zitten en wist meteen weer weg te springen en kreeg gezelschap van Zwollenaar Heini Koornberg. 

Dit tweetal had de smaak te pakken en wisten het peloton nog voor halfweg koers op bijna twee-en-een-halve minuut te zetten. Een tweetal achtervolgers Robert de Vries en Peter Stienstra wist ze niette bereiken. Die zaten maximaal 25 tellen voor het peloton. 

Toen begon het peloton zich te roeren. Een zestal wist goed samenwerkend de voorsprong van de vluchters langzaamaan terug te brengen. Een ronde later sprongen er nog eens vier man vanuit het peloton naar de achtervolging. 
De leiders schudden hun hoofd toen ze hoorden dat er nog maar 1 minuutje over was van de voorsprong en ze zetten nog een tandje bij. Ondertussen brak het peloton door de flink opgevoerde snelheid in stukken. 

Bij de finish was er  van de grote voorsprong nog maar 11 seconden over. Bzdenga won, Koornberg werd twee en Tom Govaerts werd derde.

De volledige uitslagen zijn terug te vinden op www.rennerz.nl

Grens Land Klassieker | Vierde editie; laatste editie was in 2019!

In Someren-Eind wordt op zondag 17 september de 4e editie van de Grens Land Klassieker georganiseerd. TWC De Zwaluw organiseert deze wielerklassieker onder auspiciën van de Nederlandse Wielrenbond (NWB).
De wedstrijd wordt verreden op een groot open parcours van ruim elf kilometer in en om Someren-Eind. De start en finish is gelegen op de Bennenbroekstraat. Er is startgelegenheid voor amateurs/sportklasse, masters en junioren met zowel KNWU als NWB licentie. Maar ook alle renners, die aangesloten zijn bij de WFN-wielerbonden kunnen starten. Mocht je geen licentie hebben, dan kun je nog een daglicentie kopen.

Programma
12.00 uur Amateurs/Sportklasse/Junioren, 9 ronden, 99 kilometer

Inschrijven
Kan tot en met 11 september via de websites van NWB (www.wielrenbond.nl) of TWC De Zwaluw (www.twcdezwaluw.nl). De inschrijving is alleen geldig als ook de kosten zijn betaald. Vanaf 12 september zijn extra kosten verschuldigd, want dan is de voor-inschrijving gesloten. Kijk op de websites voor de gedetailleerde info en de kosten.

Ploegenklassement
Er kan ook per ploeg worden ingeschreven, minimaal drie renners en maximaal acht renners. De zesde renner van een ploeginschrijving start gratis. Er zijn extra prijzen voor dit klassement.

Deelnemers
De eerste drie edities werden in achtereenvolgens 2017, 2018 en 2019 verreden. De coronapandemie gooide vanaf 2020 flink wat roet in het eten. De laatste editie van vier jaar geleden werd gewonnen door Nol van Loon uit Tilburg. Hij versloeg Dirk van Leuken (winnaar in 2018), Koen Wulterkens, Roy Steuten (winnaar 2017) en Leon Strötker in de sprint. Zij maakten deel uit van een kopgroep van zeven renners, die bijna 2,5 minuut voorsprong had op een uitgedund peloton.

Info
Voor mee informatie kun je bellen, tel. 0493-490746. Maar het is nog beter om te mailen aan info@twcdezwaluw.nl. Tot zondag 17 september!
 

Regen kan Sambeeks wielerfeestje niet bederven

In het Land van Cuijk is meer dan voldoende koers. Na Oploo, Sint Tunnis en Boxmeer stond vandaag de Ronde van Sambeek op de kalender. Binnenkort volgt nog Grave. De bijna 2000 inwoners van Sambeek waren er niet allemaal, maar rondom het parcours en op het dorpsplein bij start en finish was het toch gezellig druk. Tussen 14 en 15 uur werd de organisatie verrast door een aantal fikse regenbuien. Waardoor een pauze werd ingelast. Daarna ging de Jeugd en ook later de Amateurs van start. Toen weer onder prima omstandigheden.

Amateurs 
De wedstrijd van de amateurs kreeg een bijzonder slot. Het duo Martijn Gijsbers (Heeze) en de snelle Addy van Stiphout (Venray) kregen als eerste de bel voor de laatste ronde. Ze hadden bijna een halve minuut voorsprong op de achtervolgers. Maar tot ieders verbazing kwam niet van Stiphout, maar Gijsbers als eerste door de laatste bocht. Op twee seconden gevolgd door de renner uit Venray, die met veel snelheid onderuit schoof. Gijsbers: “In de laatste ronde keken we om en Addy klikte per vergissing uit zijn pedaal. Toen moest ik mijn kans grijpen, want ik weet hoe snel hij is aan de meet. Dat plan lukte en ik bleef hem voor. Jammer genoeg ging hij onderuit in de laatste bocht. Het is mijn eerste overwinning en ben natuurlijk geweldig trots!” Daan Bongers (Baarlo) en Peter Stienstra (Venlo) werden tweede en derde.

Ready2Race Dikke Banden Race
De jeugd van 3 tot en met 12 jaar kwam goed opdraven ondanķs de regendruppels. De wedstrijd werd een tijdje uitgesteld. In de jongste categorie was het lastig om met de loopfietsen het parcours te vinden. Maar uiteindelijk won toch Miley Peters uit Beuningen. De overige winnaars: Teun en Lars Bongers uit Baarlo, Jeff van de Weijer uit Oploo en Jurre van Bavel uit Ottersum.

De tweede editie van de Ronde van Sambeek komt eraan!

Op zondag 27 augustus 2023 vindt de tweede editie van de Ronde van Sambeek plaats. Voor iedere geïnteresseerde is er een geschikte deelnemerscategorie. Nieuw is dit jaar de Dikke Banden Race voor drie en vierjarigen met hun loopfiets, zij rijden een kort parcours. Een Funklasse voor niet licentiehouders. Een Dikke Banden Race voor de jeugd tussen vijf en twaalf jaar. Een Ladies Course, voor de beginnende vrouwen, die eens willen ‘ruiken’ aan een koersje. Daarnaast vindt er een ronde plaats voor de Masters en Nieuwelingen en tenslotte de Amateurs, Sportklasse en Junioren. 

Het parcours voert door de straten van het kerkdorp Sambeek en is 1200 meter lang. En is gekoppeld aan een dorpsfeest en kermis ‘nieuwe stijl’ van 26 tot en met 28 augustus. Van Frispong, bierpong en beachvolleybal tot een kroegentocht, voor elk wat wils. Elke dag worden er activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

In de eerste editie kwamen zowel deelnemers en toeschouwers in groten getale opdagen. De combinatie met gezelligheid en muziek sloeg duidelijk aan. Dat maakte het organisatiecomité alleen nog maar enthousiaster.

Het programma ziet er als volgt uit:
11.00 uur Ladies Course, 25 km
12.00 uur Funklasse (niet-Licentiehouders), 25 km
14.00 uur Masters 40+ en Nieuwelingen, 50 km
14.30 uur Dikke Banden Race jeugd (3-12 jaar)
15.30 uur Amateurs/Sportklasse en Junioren, 50 km

Inschrijven tot en met vrijdag 25 augustus via www.wielrenbond.nl.
Wil je deelnemen aan Dikke banden Race tijdens de Ronde van Sambeek? Aanmelden hiervoor kan ook via de genoemde site. 

Info via e-mail: rondevansambeek@gmail.com of www.wielrenbond.nl
 

Geanimeerde koersen in 1e Ronde van de Gansbeek in Belfeld

In het buitengebied van Belfeld werd de eerste Ronde van de Gansbeek georganiseerd. De open omloop van 4,3 kilometer moest voor de natuurlijke selectie zorgen. Geholpen door de wind die vrij spel had. En die was er met 4 Beaufort. Vroeger werden in dit gebied de voorjaartrainingen gehouden; de laatste in 1990. De organisatie was in handen van Cycling Team Limburg, die samen met de Nederlandse Wielren Bond (NWB) had gekozen voor een vroeger aanvangsuur. De eerste wedstrijd begon al om 9.30 uur. De eerste reacties op deze proef waren overwegend positief. Al moet deze nieuwe wedstrijd nog wel aan bekendheid winnen. De deelname bij de vrouwen en masters viel nog wat tegen. De amateurs stonden met zo’n kleine dertig renners aan de start.

Amateurs/sportklasse/junioren

In de vijfde van vijftien ronden formeerde zich een sterke kopgroep met Thomas Rieff uit Maastricht, Jules Bremers uit Brunssum en Martijn Gijsbers uit Heeze. Twee renners zagen het gevaar en  sprongen naar de drie leiders, t.w.: Jacques Cox (Neer) en Venlonaar Rob Schouwenberg.
Toen de vijf een halve minuut te pakken hadden, waren er nog steeds renners die probeerden over te steken. Zeer bedrijvig in die fase waren Daan Bongers, Addy van Stiphout, Leroy Provenzano, Peter Stienstra en Koen Wulterkens. Maar niemand kwam écht dichterbij.
De sprint zou dan toch gaan beslissen. Een uitval in de laatste kilometer van Gijsbers werd gecounterd door Jules Bremers, die daarmee Rieff uitstekend gangmaakte. De 35-jarige Maastrichtenaar won weer eens een koers. Dat was namelijk alweer vier jaar geleden.
Rieff: “De wind blies behoorlijk op dit rondje. Ik zat er echter goed bij toen Gijsbers en Bremers vertrokken. Ik moest wel een wat zwaarder verzet gebruiken, omdat ik wat last had van mijn heup. Zo kon ik deze een beetje ontzien. In de sprint maakte ik gebruik van de reactie van Bremers en won. Ik ben erg blij met deze zege. En zo zie je maar weer, een oude vos verleert zijn streken niet!”

Opnieuw een nieuwe wedstrijd in Noord-Limburg, Belfeld!

Op zondag 16 juli organiseert Cycling Team Limburg een wielerronde in het buitengebied van Belfeld, de Ronde van de Gansbeek. De wedstrijd valt onder auspiciën van de Nederlandse Wielren Bond (NWB). Het betreft een nieuwe wedstrijd, waar qua aanvangstijd wordt afgeweken van de reguliere starttijden. Het programma wordt vooral in de ochtend en vroege middag afgewerkt. Op deze manier wil de NWB en de organisatie uitproberen hoe deze vervroeging in de smaak valt bij de renners.

Parcours
De omloop wordt in het gebied tussen het kerkdorp Belfeld en Duitsland (Bracht) verreden. Omdat de Gansbeek in het parcours ligt, krijgt de koers de naam ‘Ronde van de Gansbeek’. De lengte is 4,24 kilometer over goed (vrij nieuw!) geasfalteerde wegen. Een fraai parcours!
Parkeren kan alleen buiten het parcours. Inschrijven is in een tent bij de start/finish.
In de jaren tachtig werden in het voorjaar op dit parcours trainingsritten gehouden. Het parcours stond bekend als ‘De Hoof’. Renners uit de regio Roermond-Venlo wisten de open omloop wel te vinden en zeker te waarderen. De laatste trainingsrit dateert uit het jaar 1990.

Organisatie
Blericknaar Ronald Carpay (zelf in het bezit van een wedstrijdlicentie bij de masters) was nog maar zes jaar, toen deze trainingsritten werden verreden. “Nee, die wedstrijden ken ik niet. Ik train hier vaak op mijn tijdritfiets. En dacht waarom geen wedstrijd. In eerste instantie ging ik voor een avondkoers op woensdag bij de WVAN. Dat lukte door het volle programma niet. Daarom nu een wedstrijd bij de NWB, waarbij we ook een ‘pilot’ doen qua aanvangstijden. De renners/rensters hebben zo in de middag nog tijd om iets ander te doen met bijvoorbeeld gezin en familie. Er is startgelegenheid voor vrouwen, masters, nieuwelingen, amateurs, sportklasse en junioren”, aldus organisator Carpay
Het parcours is gemakkelijk te bereiken via de A73, afslag Belfeld.

Programma:

Sfeervolle Ronde van Sint Tunnis smaakt naar meer

In 1956 werd de eerste ronde in Sint Anthonis verreden. Vierentwintig jaar later, in 1980 stond de elfde editie op het programma. Dat was de laatste. Een nieuw organisatiecomité dacht daar echter anders over. Nu, na meer dan 40 jaar werd de twaalfde editie verreden in het bijzondere sfeervolle centrum. Onder geweldige publieke belangstelling gingen om 13.15 uur de recreanten van start. Later zouden de masters/nieuwelingen, de jeugd en ook de amateurs/junioren nog aan de beurt komen.

Johan de Bruijn van het organisatiecomité glunderde van oor tot oor. En was zeer verrast met de belangstelling van zowel renners als toeschouwers. Hij had – als verrassing - de 86-jarige Jeanne Verstegen gestrikt als rondemiss. De Bruijn liet aan de microfoon al weten dat in 2024 opnieuw een Ronde van Sint Tunnis wordt georganiseerd.

Amateurs/junioren
Na vijftien kilometer ontsnapte al een groep van zeven renners. Onder dit verschroeiende tempo en de hitte verbrokkelde het complete peloton van iets meer dan dertig renners. Na dertig kilometer maakten alleen Daan Bongers, Roel van Gameren en Rob Schouwenberg de oversteek. Hierdoor dus tien renners aan de leiding. In de sprint klopte Jules Bremers uit Brunssum de Belg Ruud Verbakel en Daan Bongers uit Baarlo. Bremers verzekerde zich ook van de leidersprijs.

Uitslag:
1. Jules Bremers (Brunssum) 1:13,43; 2. Ruud Verbakel (Bree,Bel); 3. Daan Bongers (Baarlo); 4. Peter Strienstra (Venlo); 5. Kristian Michiels (Vierlingsbeek); 6. Rob Schouwenberg (Venlo); 7. Daniele Manca (Bree,Bel); 8. Redney Janssen (Venray); 9. Roel van Gameren (Veghel) en 10. Edo Appelhof (Schaijk).

Ladies Course opnieuw op de NWB kalender!

Ook in 2023 zijn er weer verschillende mogelijkheden voor de vrouwen om deel te nemen aan de laagdrempelige vrouwenwedstrijden. Binnenkort staan kennismakingen op het programma in Sint Anthonis, Belfeld en Sambeek.

Bij de Nederlandse Wielrenbond (NWB) staat de breedtesport hoog op de agenda. Iedereen moet kunnen meedoen bij de NWB. Voor deze vrouwenwedstrijden proberen wij een zo breed mogelijke doelgroep voor ons Ladies Course evenement te bereiken.

Het idee is eigenlijk vrij simpel. De wedstrijd over circa 25 km zal gedeeltelijk ‘en groupe’ worden gereden met een lagere snelheid. Veelal zal er een derny voorop rijden in een snelheid, die voor alle deelnemers goed is te doen. Na zo’n zestien kilometer wordt het tempo vrijgegeven en verdwijnt de derny.  Dan is dus de koers open en wordt er het hardst gekoerst.

Op deze manier kunnen vrouwen die nog niet gewend zijn aan het fietsen in wedstrijden op een goede en veilige wijze manier kennis maken met een échte koers. Het enige wat je moet meebrengen is een fiets en een deugdelijke helm, want helm is verplicht!

Het inschrijfgeld bedraagt € 7 (inclusief transponder en verzekeringen). Ook zijn er enkele prijzen, natuurlijk afhankelijk van het aantal deelnemers. Verder zal een complete jury met speaker het evenement begeleiden.

Pages