Piet Haan overleden

Vrijdag 21 juli is op 86 jarige leeftijd oud-NWB en beroepsrenner Piet Haan uit Mechelen overleden.
Piet was al geruime tijd ernstig ziek en is zijn herseninfarct van enkele jaren geleden nooit meer te boven gekomen.
Piet begon zijn rennersloopbaan in 1948 bij de junioren van de SRC (de Samenwerkende Ronde Comités) die later overging in de NWB. Hij won dat jaar 16 wedstrijden en was meteen de beste jonge renner van Limburg die toen overstapte naar de KNWU. In de jaren 1950-1952 reed Piet bij de amateurs en bewees zijn talent door alleen al in 1952 dertig wedstrijden op zijn  palmares te schrijven.
Vanaf 1953 begon de renner uit Mechelen aan zijn avontuur bij de beroepsrenners waarin hij 7 jaar in de Nederlandse top meedraaide en vele successen behaalde. Na een vijfde plaats in het eindklassement van de ronde van Nederland van 1954 won Piet deze ronde in 1955 door in de eerste etappe met enorme voorsprong de openingsrit te winnen en de oranje leiderstrui niet meer af te staan, Wim van Est werd dat jaar tweede. Ook in de rondes van Luxemburg en Zwitserland kwam Piet aan het vertrek maar de start van de Tour moest dat jaar zijn hoogtepunt worden, helaas moest de Zuid Limburger na de negende rit de strijd staken wegens te grote achterstand.
In 1960 komt Piet Haan aan het vertrek in de ronde van St.Joost en is hij weer NWB-er maar na een aantal wedstrijden is de animo verdwenen. Toch vraagt Piet in 1961 opnieuw een NWB licentie aan en rijdt hij enkele wedstrijden mee maar blijkbaar kan hij de motivatie niet meer vinden en besluit dat jaar definitief een punt te zetten achter zijn toch zeer fraaie loopbaan.
Wij wensen de familie Haan-Keulen veel sterkte bij dit verlies.

W.K.

Gepubliceerd op: 
zaterdag, 26 augustus, 2017