Nieuws

Zeer goede start van het winterseizoen

Het winterseizoen is alweer bijna op de helft. Zeven van de vijftien wedstrijden zijn verreden in de Jos Feron Cup.
Gemiddeld kwamen er 197,6 deelnemers aan de start. In het vorige seizoen waren dat er in de eerste 7 wedstrijden 186,5.
Een grote stijging zagen we in de categorie Jeugd-3, die hierom ook uit het blok getild zijn en een eigen wedstrijd hebben gekregen.

Zondag is het weer de beurt aan Beegden.

Bart Solaro overleden

Afgelopen week is in Den Bosch op 76 jarige leeftijd  oud-NWB renner Bart Solaro overleden.
Bart was een van de beste amateurs van de KNWU. Hij won in de jaren 1961-1962 en 1968 drie klassiekers n.l. de ronde van Midden Zeeland, de ronde van Drenthe en de ronde van Zuid Holland.
In 1963 en 1964 was hij beroepsrenner maar toen de successen uitbleven meldde hij zich plots in 1966 bij de NWB.
15 overwinningen in dat seizoen waren zijn deel met o.a. de eindwinst in de Omloop der Peel met twee etappezeges.
Ook won Bart met wielerclub “de Toekomst “uit Oirschot het NWB clubkampioenschap.
Dan gaat Solaro weer terug naar de KNWU om 7 jaar later zich opnieuw bij de NWB aan te sluiten nu bij de VIVO ploeg, hij wordt kampioen in Nederweert door in een spannende sprint Cor Vriens en Tjeu Ramaekers te kloppen.
Een maand later is Solaro weer vertrokken omdat hij zich mateloos ergerde aan de misselijke manier van rijden van de toenmalige LAKO ploeg die alles in het werk stelde om de koers lam te leggen.
Aanvaller Bart Solaro wilde op die manier niet rijden en besloot na de ronde van Blerick te vertrekken om nooit meer terug te keren.
We wensen de familie Solaro veel sterkte.

W.K.

Piotr Kornafel en Peter Verhouden beste NWB-ers

Het wegseizoen 2015 is ondertussen afgesloten.

We hadden op het programma van de NWB het NK WFN 2015, een tweedaagse klassieker, 3 eendaagse klassiekers, 2 semi-klassiekers, 6 criteriums, 2 MTB-streetraces, 3 tijdritten, 6 baanwedstrijden in de Dekkers Tweewieler Masters Cup en 2 voorjaars-trainingsritten.

Na optelling van alle punten die er te behalen vielen zien we bij de amateurs dat Piotr Kornafel het beste gescoord heeft en de titel NWB kampioen mag dragen. Tweede werd Stan Rutten en derde Tim Allen. Bij de masters is de nieuwe NWB kampioen Peter Verhouden, tweede werd Igor Ovdienko en derde Jos Reinders.

 

Grandioze opkomst in Baarlo, 240 starters.

Dat het druk zou worden in Baarlo was al verwacht. Vorig jaar hadden ze ook het hoogste deelname aantal.

En bij de eerste wedstrijd is er steeds een berg extra administratie. Alle renners met een vast nummer moeten hun spullen ophalen. Renners met buitenlandse licenties en daglicenties moeten helemaal ingevoerd worden in het computer systeem.

Maar dat er 15% meer deelnemers zouden komen (240 in totaal) en dat het aantal starters in het eerste blok (Jeugd-3, Nwl/Jun CC en MTB en Dames) bijna verdubbelde ten opzichte van vorig jaar was toch wel onverwacht. Dit zorgde voor lange rijen voor de inschrijving.
Het feit dat er ook renners van de latere blokken al in de rij stonden, deed hier ook geen goed aan.

Er werd besloten om de start maar wat uit te stellen. 20 minuten later dan gepland konden de renners in blok 1 van start gaan.

Gelukkig was het later op de dag niet nodig om nog meer uit te stellen.

En ook voor de volgende wedstrijden zal het allemaal zeker sneller verlopen.

Om te zorgen dat we niet veel tijd verliezen met invoeren van gegevens in de computer, vragen we alle deelnemers, als ze nog niet geregistreerd zijn, dit op voorhand via de website www.limburgcross.nl te doen. Dit is niet nodig als je in dit seizoen al een keer deelgenomen hebt. En het is ook niet nodig als je een KNWU licentie of WFN licentie had aan het begin van het seizoen.

Daarnaast willen we iedereen verzoeken om pas in de rij te gaan staan als de inschrijving voor je blok gestart is. Blok1 vanaf 9:30, Blok2 vanaf 10:15, Blok3 vanaf 11:30 en Blok4 vanaf 12:00 uur.

 

Hans Voesten overleden

Afgelopen week is op 82 jarige leeftijd na een ernstige ziekte de oud-renner Hans Voesten uit Tegelen overleden.
Hans is geboren in Venray en heeft daar drie jaar met bijzonder veel succes de wielersport beoefend.
In 1948 begon hij met enkele vrienden aan zijn fietsavontuur en al spoedig bleek dat Voesten  een geweldig talent was, hij won meteen twee wedstrijden en was elke wedstrijd een van de meest strijdlustige renners.
1949 werd zijn beste jaar en met niet minder dan 19 overwinningen en nog diverse ereplaatsen was Hans Voesten de grote man in het peloton.
Hij won zowel de tweedaagse van Tegelen als die van Venlo en werd met overmacht kampioen van Wielerbelang ( de latere NWB) in Meerlo.
Ook in 1950 was hij succesvol maar ook de concurrentie zat niet stil en talenten als Leo Janssen uit Venlo, Sjaak Nieskens ( Swalmen ) en vooral de later professional Piet van de Brekel uit Echt werden geduchte tegenstanders.
Toch won Hans opnieuw de tweedaagse van Venlo en ook de kampioentitel werd zijn deel nu behaalde hij het rood-wit-blauw in Roermond,dat jaar won hij 8 wedstrijden.
Dan blijkt de studie voorrang te krijgen en is het ook meteen gedaan met de wielersport voor Hans Voesten.
De ouderen onder ons zullen zich Hans Voesten ongetwijfeld nog herinneren.
We wensen de familie Voesten veel sterkte met dit verlies.
W.K.

Enerverende wedstrijden in Gulpener Derny Bocholtz

De opkomst bij de amateurs was niet geweldig te noemen, maar de strijd was er niet minder om.
Lange tijd reden Koen Wulerkens, Thomas Rieff en Jeroen Hendriks op kop. Echter bij het ingaan van de laatste 10 km werden ze ingerekend door het jagende peloton. Pas in de laatste rondes voor het eind sprong Sjors Salentijn weg met Koen Wulterkens. Salentijn ging met de eer strijken. Wulterkens werd tweede en Hendriks derde met een kleine voorsprong voor het peloton, waarvan de sprint gewonnen werd door Rieff.
Daaarna was het de beurt weer aan de derny's. De dames en heren reden de tweede manche van de dag en raasden met circa 60 km/uur door de straten van Bocholtz.
Snelste dame was de Lieropse Evi Kuypers en snelste heer de Hengeloer Jelle Olsink.

Amateur/master wedstrijd tijdens Gulpener Derny Bocholtz 2015

Met een 4e editie gaat het wielerweekend Bocholtz verder onder de nieuwe naam: Gulpener Derny Spektakel Bocholtz.
De datum is als vanouds in het laatste weekend van september.
Op zaterdag 26 september snorren de derny’s door het centrum van Bocholtz. De gangmakers worden gevolgd door de wielrenners, die vanwege de verminderde luchtweerstand tot respectabele snelheden komen. Naast de mannen rijden ook de vrouwen hun rondjes. Voor beide groepen staan twee manches op het programma. Degene die de snelste tijd realiseert over beide manches, is de winnaar. Deze opzet houdt in dat er steeds voluit gekoerst moet worden. Strategisch rijden impliceert vaak een lagere snelheid en dat doet weer afbreuk aan de totaaltijd. Aan sfeer zal het niet ontbreken. De wedstrijden worden deels afgelegd bij het licht van de straatlantaarns. Op het donkerste deel van het parcours, bij de kerk, zorgen schijnwerpers voor extra licht, zodat gangmakers en renners bij een snelheid van pakweg 60 km verantwoord kunnen rijden. Bekende namen kunt u die avond spotten. Bij de gangmakers rijden o.a. Ron Zijlaard, Herman Bakker en Peter Mohlmann uit Nederland. Uit België komt Walter Huibrechts. Kylie Waterreus (gaat met Nederlands team naar EK voor junioren), Anouk Rijff (rijdt voor de Belgische formatie Lotto) en Nicky Zijlaard behoren tot de deelnemers. Met nog enkele bekende renners personen is de organisatie in gesprek.

Tussen de manches in is er tijd voor de amateurs en masters die een wedstrijd rijden over 60 km. De snelheid zal daar niet zo hoog liggen als bij de derny's, maar 40 km per uur wordt er zeker gereden.

Programma:
16.00 uur Dikke Banden Race
16.45 uur 1e manche Derny Dames
17.15 uur Dikke Banden Race
17.45 uur 1e Manche Derny Heren
18.30 uur Amateurs en Masters Criterium over 60 ronden
20.15 uur 2e Manche Derny  dames
21.00 uur 2e Manche Derny Heren

Parcours: Start en Finish Wilhelminastraat, Julianastraat, Pastoor Neujeanstraat, Dr. Nolensstraat.

Er is een oversteekplaats voor mensen die met de auto naar de kerkdienst willen gaan via Patersplein Kerkstraat.

Remco Bertelink wint de Twee Landen Koers

De 42e editie van de klassieker de "TWEE LANDEN KOERS" werd verreden onder redelijke weersomstandigheden. Een enkel klein buitje, een stevig windje. Het mocht de renners niet deren. Behalve dan de tientallen die er al vrij snel vanaf moesten. De snelheid varieerde van 35 km/u naar 50 km/u. Ontsnappingen werden niet toegestaan door het peloton. Elke poging werd direct afgestraft. Als compleet peloton kwamen ze na 91 km terug in Someren-Eind en begonnen ze dus aan de drie aankomstrondes van 12 km. Pas in de laatste ronde een ontsnapping van vier man. Deze kwamen op25 seconden. Net voor de streep keken ze elkaar even aan en daardoor vielen ze terug naar 13 seconden voor het peloton. De sprint werd aangetrokken door Simon Broekhuis. Maar al snel gingen de andere drie er over heen en won Remco Bertelink. Niels van Deursen werd tweede en Marijn Pijper derde.
De pelotonssprint werd gewonnen door de regionaal favoriet Marc van Grinsven.

Uitslagen:
Categorie Amateurs A, B en Masters (127 km): 1. Remco Bertelink (Bennekom, 2:54:27 = 43,5 km/u), 2. Niels van Deursen (Den Haag), 3. Marijn Pijper (Hoogvliet), 4. Simon Broekhuis (Zwolle), 5. Marc van Grinsven (Deurne op 13 sec), 6. Denny Lannoo (Wingene (B)), 7. Piotr Kornafel (Straelen Dld), 8. Nol van Loon (Tilburg), 9. Thomas Rieff (Maastricht), 10. Ferry de Ruiter (Putten), 11. Christopher Vanneste (Pittem (B)), 12. Tim de Koning (Delfgauw), 13. Jordy van Sambeeck (Nijmegen), 14. Ronald Greep (Maasland), 15. Gerard van Haaften (Dirksland), 16. Robbin van de Geer (Maastricht), 17. Jurgen Verbocht (Roosendaal), 18. Rob Tijdink (Arnhem), 19. Tom de Vreede (Berkel En Rodenrijs), 20. Maarten Junte (Elburg), 21. Bert Schouteden (Helchteren Bel), 22. Marc den Hoed (Pijnacker), 23. Anne Willem van der Meulen (Den Haag), 24. Guus de Graauw (Etten-Leur), 25. Patrick Zonnenberg (Dronten), 26. Stephan Borsboom (Hellevoetsluis), 27. Daan van Alphen (Gennep), 28. Maurice Barendse (Naaldwijk), 29. Lars Rietveld (Oudewater), 30. Pim Poortinga (Kampen),
Ploegenklassement: 1. STMA Cycling Team (8:43:47, 38), 2. Restore Cycling (8:44:00, 57), 3. CT Fietsen Vandeputte (8:44:00, 61 punten), 2. TWC de Kempen (8:44:00, 63 punten), 4. Star Cycling Team Princenhage (8:44:00, 77 punten),

42e Twee Landen Koers zondag 6 september

Traditioneel werd de internationale wielerklassieker de "TWEE LANDEN KOERS" op de derde zondag in september georganiseerd. Na vele besprekingen met betrokken organisaties en overheden in zowel binnen- als buitenland heeft Tour en Wielerclub "de Zwaluw" de 41e editie van deze wielerklassieker op 6 september op de agenda staan. Deze wielerwedstrijd voor amateurs en masters, wordt verreden over een afstand van 127 km door Nederland en België. De organisatie heeft weer veel werk verzet om dit evenement in goede banen te leiden. De wedstrijd wordt verreden onder de reglementen van de Nederlandse Wielren Bond (NWB).

Super Prestige Klassement:
Deze wedstrijd telt mee voor het Super Prestige Klassement van de Vrije Bonden. Dit klassement is opgemaakt over een 6-tal klassiekers. De organisatie van 4 van de klassiekers staat op het conto van TWC de Zwaluw. De Tweelandenkoers is dit keer de voorlaatste wedstrijd voor dat klassement. De laatste is de Zeeland Classic die de zaterdag erna georganiseerd wordt. De vrije bonden hebben een behoorlijk prijzenschema beschikbaar gesteld. De eerste prijs bedraagt zelfs € 100,=. Aan de leiding staat momenteel de Belg Kristof Gryson, die tweede werd in de Omloop der Peel, derde in de Ronde van Brabant en winnaar van Someren-Peer-Someren en de Ronde van Noord-Beveland. Hij staat zoveel punten los, van Jordy van Sambeeck uit Nijmegen dat hij nagenoeg niet meer in te halen is. Rob Linsen uit Waalre en Marc van Grinsven uit Deurne bezetten de gedeelde derde plaats.

Permanence:
De permanence is ook dit jaar in Café Die Twee de Sluisstraat in Someren-Eind.

Route:
De start en finish van deze wedstrijd is zoals gebruikelijk in Someren-Eind. De rest van de route is zoals vorig jaar verreden werd, ook de lus die In België verreden wordt.

Amsterdammer geeft Limburgers het nakijken in Stramproy

De Limburgers Roel Jetten en Roy Steuten hadden lang zicht op de overwinning. Het duo moest echter in de slotfase toezien hoe de 25-jarige Amsterdammer Gijs Beets de overwinning greep in Stramproy.
De wielerronde in Stramproy was met 64 renners druk bezocht. Er heerste sfeer en de renners maakten al snel koers. Er ontsnapten eerst negen renners, die later nog eens gezelschap kregen van zes anderen. Hierbij acht Limburgers met Steuten, Steins, Cox, van Dam, Salentijn, van Alphen, Jetten en Habets. Met een maximale voorsprong van 41 seconden leek de wedstrijd gelopen. Maar de samenwerking was niet geweldig, zeker niet toen Midden-Limburger Jacques Cox alleen probeerde weg te komen. Na 42 kilometer werden de vluchters gegrepen, maar het spel begon snel weer opnieuw. Ook weer met Roy Steuten, eerst met Riddy en Wulterkens en later met Beets, O’Hara en opnieuw Cox. De tijdrijder Gijs Beest (Amsterdam) ging daarna op solotoer. De lange renner maakte zich klein op de finishstraat tegen de wind en bouwde zijn voorsprong steeds meer uit. Met een voorsprong van 45 seconden won hij de koers. Achter hem won Roy Steuten (Ell) de sprint voor de tweede plaats voor provinciegenoot Roel Jetten (Einighausen). Roy Steuten had zijn zinnen gezet op deze bijna thuiswedstrijd. Eind 2011 beëindigde hij zijn carriére. Drie jaar later had de 39-jarige renner van TWC De Kempen geen vrede meer met deze abrupte beslissing na een valpartij. Na een verhuizing, een operatie en een knieblessure keerde hij op het einde van het vorig jaar terug in het peloton van de amateurs. Langzaam knoopt hij aan bij de vorm van weleer. Hij won dit jaar al eerder in Deurne en Roermond. Steuten: "Jammer dat de eerste ontsnapping niet doorging. In de slotfase moest ik er alles uitpersen om nog tweede te worden. Gijs Beest was gewoon de beste. We dachten hem nog te achterhalen. Maar dat lukte niet meer na een vrij pittige wedstrijd."

Bron: Dagblad De Limburger, door Ger Hermans