Nieuws

Cor Vriens overleden

Afgelopen zondag is op 72 jarige leeftijd de renner Cor Vriens uit Helmond overleden.

Cor heeft het na een zware strijd tegen de afschuwelijke ziekte ALS niet gered. Na een KNWU periode van bijna 15 jaar besloot de sympathieke Brabander het nog een aantal jaren bij de NWB te proberen.

In 1973 bewees Cor met een derde plaats in het jaarklassement zijn klasse en vooral strijdlust want het hele jaar door zat hij wel altijd ergens in een kopgroep. Dat jaar won hij naast tientallen ereplaatsen de ronde van Baexem. De ronde van Thorn 1974 en Haps 1977 waren eveneens voor Vriens. Als je dan op je vijftigste de ronde van Leeuwen wint en bovendien NWB kampioen wordt bij de veteranen dan getuigt dat van enorme wilskracht.

Na 4 overwinningen in 1993 besloot Cor Vriens te stoppen met wedstrijden en genoot hij nog lang van trainingstochten met vrienden en oud-collega renners. Ook was hij ondertussen nog als trainer actief en leerde Cor diverse renners het vak, onder hen was b.v. Wout Poels een van zijn beste leerlingen.

Cor Vriens zal bij elke wielerliefhebber in gedachte blijven als een sieraad voor de sport. Wij wensen echtgenote Annie en de kinderen veel sterkte om dit verlies te kunnen dragen.

Vaarwel Cor.

Op de foto’s Cor met de kinderen en met Fons Steuten

IM: Harm Knol overleden

Maandag 10 november is in zijn woonplaats Geleen de oud NWB veteraan Harm Knol overleden. Harm was ernstig ziek en is op 66 jarige leeftijd van ons heengegaan.

Vele jaren heeft hij als veteraan bij onze bond gereden en behaalde Harm veel ereplaatsen met o.a. een prachtige zege in de ronde van Bergen in 1988.

Na zijn loopbaan als actieve renner ging Harm in 1988 aan de slag als organisator en “Manus' van alles “ op de Geleense wielerbaan waar hij het stokje overnam van Frans Alberts. 25 jaar lang stond Harm met zijn echtgenote Annemie diverse dagen van de week klaar om de renners te laten sporten.

Voor zijn verdiensten als organisator kreeg hij een Koninklijke onderscheiding.

Afgelopen jaar kon Harm vanwege een ernstige ziekte het niet meer aan en werd een vervanger gezocht. Michel van Dijke nam zijn taak over en deze week moeten we afscheid nemen van een zeer gedreven sportman.

Ons rest nog waardering uit te spreken voor de sportfanaat Harm Knol.

Harm namens allen, bedankt

IM: Ton de Loo overleden

Wielrentrainer Ton de Loo uit Echt is afgelopen week aan een ernstige ziekte overleden. Ton werd 68 jaar. Ton was een groot liefhebber van de wielersport en was vrijwel wekelijks aanwezig bij de NWB wedstrijden.
Later werd hij trainer en heeft ook veel NWB-ers onder zijn hoede gehad en van advies voorzien.
Ton, Rust in vrede.

Openingswedstrijd Jos Feron cup in Baarlo

Zondag 12 oktober gaat de Limburgse veldrit en mtb competitie om de Jos Feron cup weer van start. Wielerclub Olympia uit Baarlo organiseert dan de eerste wedstrijd van een serie van 16 wedstrijden. Olympia organiseert niet alleen op zondag 12 oktober in Baarlo maar ook op zondag 28 december in de Boekend. Het programma is voor elke wedstrijd hetzelfde. Om half elf starten de eerste renners. Deze zijn verdeeld over vier categorieën: de junior mountainbikers, de junior veldrijders, de oudste jeugdcategorie en de dames categorie. Om half twaalf is het dan de tijd voor de amateur en masters veldrijders. Een uurtje later komt dan de jongste jeugd aan het vertrek. Tenslotte zullen de amateur en masters mountainbikers de strijd met elkaar aangaan. Om half drie zijn de wedstrijden afgelopen In de verschillende categorieën komen natuurlijk veel renners uit Baarlo en omstreken aan de start. Hierbij ook veel leden van twc Olympia, mtb Baarlo en wielerclub Midden-Limburg. Bij de amateur veldrijders is Daan Bongers de grote favoriet. En dat hij in goede vorm verkeerd heeft hij dit seizoen in zijn eerste veldrit al laten zien. In Dordrecht eindigde hij op een tweede plaats. Ook Roy Joore zal zijn beste beentje voor zetten om een goede prestatie neer te zetten. Bij de amateurmountainbikers is Leon Crienen ook weer van de partij. Aan de start in deze categorie o.a. Noud Nijssen, Markus Gransow, Bas Janssen, Koen Nijssen, Guus Nijssen. Bij de masters mountainbikers horen Rick van Dijk en Jos Bongers bij de favorieten. Bij de jeugd komen bijna alle jeugdleden van mtb Baarlo in actie. Heb je zin om ook mee te doen aan deze wedstrijd in het Kuukven dan kun je ter plekke nog inschrijven. Dit kan op het terrein van hondenvereniging Kuukven, hier zijn ook de start en finish. Meer info: www.limburgcross.nl.

Op het hondenterrein is ook een kopje soep en een broodje knak te verkrijgen. Als speciale prijs is er natuurlijk de ‘Gouden MTB schoen’, beschikbaar gesteld door Jan Peeten rijwielhandel. Deze word gewonnen door de eerste Baarlose winnaar van de dag. Vorig jaar was dat Bart Peeters die als winnaar in zijn wedstrijd werd afgevlagd.

workshop "Hoe gebruik je burgerinitiatief" op VSG congres op 24-25 sept.

Het nieuwe sportseizoen is begonnen. Meer en meer (sport)verenigingen gaan samenwerkingsverbanden aan. Alleen al in Limburg zijn dit seizoen een kleine 100 voetbalverenigingen die op sportief gebied een samenwerking hebben. Zo proberen ze de verandering die Limburg doormaakt het hoofd te bieden.

Verenigingen worden geconfronteerd met een daling van leden. Daarnaast zijn de leden ouder, zijn ze minder gebonden aan de verenigingen en besteden ze minder geld. Wij zien dat er steeds meer baanbrekende samenwerkingsverbanden ontstaan, bijvoorbeeld tussen verenigingen en zorginstellingen. Het is voor verenigingen alleen moeilijk om de stap te maken naar verregaande samenwerking. De partijen hebben allemaal een eigenbelang. Ze zijn gefocust op hun eigen prioriteiten.

Samenwerking is de rode draad van het VSG congres (24 en 25 september). Huis voor de Sport zet in op samenwerking. Daarom heeft de VSG, HvdS gevraagd een workshop te geven over hoe wij verenigingen, overheden en bedrijfsleven van onderop stimuleren om samen te werken. Wij treden op als onpartijdige kwartiermaker tussen de partijen. Samen inventariseren we alle wensen en belangen. In de volgende stap zet de kwartiermaker samen met de hoofdrolspelers de quick wins uit.

Op het VSG congres geven wij de workshop “Hoe gebruik je burgerinitiatief”. In deze workshop leggen wij aan de hand van ons werk in de kern Neer (gemeente leudal) uit, hoe vanuit het initiatief van verenigingen een visie is gemaakt over het clusteren van sport-, cultuur-, en zorgaccommodaties.

Bent u nieuwsgierig hoe HvdS een rol kan spelen in het verwezenlijken van uw ambitie op het gebied van multifunctionele accommodaties en samenwerking tussen gebruikers? Kom dan naar het VSG congres of neem contact op met:

Cristan Segers c.segers@huisvoordesport.org

Veilige wieler- en skateomgeving Herungerberg

In 2014 is er hard gewerkt aan een veilige wieler- en skateomgeving in Venlo. Op7 september was er een open dag en kon deze unieke accommodatie bezichtigd worden. Het is een schitterend sportcomplex met alle mogelijkheden voor de wielersport. Een baan van 748 meter en 8 meter breed, een skeelerbaan van 400 meter en 6 meter breed. Een internationale BMX baan en een kleinere baan van 200 meter voor o.a. jeugdopleiding en alles met oplopende bochten. Zelfs de twee grootste banen zijn samen te voegen tot een lengte van 1200 meter. De baan is gelegen aan de Herungerberg-Louisenburg 27 in Venlo.

Het geheel wordt gecoördineerd door de Stichting “Wieler en Skateomgeving Venlo” Secretariaat: Populierstraat 14 5931 KE Tegelen info@wieleromgevingvenlo.nl

Wielerclub Olympia Baarlo en TWC Noord Limburg zijn als NWB club vertegenwoordigd in deze stichting.

Wintercompetitie met nieuwe hoofdsponsor

In oktober gaat de wintercomeptitie weer van start. De eerste wedstrijd is op 12 oktober in Baarlo. Het bestuur van de stichting heeft weer veel werk verzet om alles in goede banen te leiden. Zo is er in Jos Feron een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Jos Feron heeft eerder al eens een reeks van vier seizoenen gesponsord en wel van 2000 tot 2004. Nu heeft hij zich weer bereid gesteld om de komende drie seizoenen te zorgen voor de nodige ondersteuning om deze competitie te laten slagen.

Belg Kristof Gryson wint de 41e Twee Landen Koers

De 41e editie van de Twee Landen Koers werd onder perfecte weersomstandigheden verreden. De renners hadden er zin in. Al vrij snel na de vrijgave, ze waren Someren-Eind nog niet uit ontstond er een kopgroepje van vier dat even later nog gezelschap kreeg van twee anderen. Deze zes begonnen aan een karwei van jewelste. Met gemiddeld 44,5 km per uur reden Mike Kuyper, Igor Ovdienko, Robin van Dijk, Ton Slippens, Kristof Gryson en Sjors Salentijn over het parkoers door Brabant, Limburg en België. In Weert, op zo’n 22 km, zaten ze 45 seconden weg. Even later, op de lange, brede, rechte weg naar Lozen werd het peloton opgeschrikt door een valpartij, waarbij de renner Vulders met de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Gelukkig bleef het bij flinke schaafwonden op het gezicht en hand, een hoofdwond en hersenschudding. In de eerste Belgische plaats, Lozen, was de voorsprong al weer verdubbeld. De renner Salentijn reed lek, kreeg een nieuw wiel, maar moest vervolgens de kopgroep laten gaan en nam plaats in het peloton. De overige vijf deerde het niet en de voorsprong groeide gestaag. Bij het binnenrijden van Someren-Eind bedroeg die al ruim drie minuten. Van Dijk hield het niet vol, blies zichzelf volledig op en werd vijf kilometer later ingerekend door het peloton. De vier resterende renners bleven volledig uit zicht van het peloton. Tot op de streep waar ze met nog 2 minuten onderling uit maakten wie op de hoogste podiumplaats kwam te staan. Kristof Gryson mocht de bokaal in ontvangst nemen. Ovdienko werd twee en Kuyper derde.

41e Twee Landen Koers zondag 7 september

Traditioneel werd de internationale wielerklassieker de "TWEE LANDEN KOERS" op de derde zondag in september georganiseerd. Na vele besprekingen met betrokken organisaties en overheden in zowel binnen- als buitenland heeft Tour en Wielerclub "de Zwaluw" de 41e editie van deze wielerklassieker op 7 september op de agenda staan. Deze wielerwedstrijd voor amateurs en masters, wordt verreden over een afstand van 127 km door Nederland en België. De organisatie heeft weer veel werk verzet om dit evenement in goede banen te leiden. De wedstrijd wordt verreden onder de reglementen van de Nederlandse Wielren Bond (NWB).

Super Prestige Klassement:
Deze wedstrijd telt mee voor het Super Prestige Klassement van de Vrije Bonden. Dit klassement is opgemaakt over een 7-tal klassiekers. De organisatie van 4 van de klassiekers staat op het conto van TWC de Zwaluw. De Tweelandenkoers is dit keer de voorlaatste wedstrijd voor dat klassement. De laatste is de Zeeland Classic die de zaterdag erna georganiseerd wordt. De vrije bonden hebben een behoorlijk prijzenschema beschikbaar gesteld. De eerste prijs bedraagt zelfs € 100,=. Aan de leiding staat momenteel Glenn van Nierop uit Zoeterwoude, die tweede werd in de Omloop der Peel en derde in Someren-Peer-Someren. Hij staat slechts 2 punten los, vna Jan Hekman uit Norg en 5 punten van Peter van de Heuvel uit Bakel. De overwinning in het klassement is dus nog niet vastgelegd. Ook Marc van Grinsven uit Deurne staat bij de top 10 van dit klassement.

Permanence:
De permanence is dit jaar in Café Die Twee de Sluisstraat in Someren-Eind.

Geen NWB-ers in top NK WFN Bokhoven

Op 17 augustus werd het NK WFN in het Brabantse Bokhoven (bij 's Hertogenbosch) gehouden. De organisatie had alles uit de kast gehaald om dit een succes te maken. Het parkoers is 5,9 km lang en gevarieerd. Er stond een stevige bries, slagregens waren ook voorspeld, maar bleven gelukkig uit. Een groot aantal renners, ruim 200, verscheen aan de start, ondanks het feit dat de voorinschrijving maar zeer langzaam op gang kwam.
De volledige uitslagen vindt u terug op www.wfn-online.nl.

Kampioen werden: Milou Meeuse (dames), Gijs Nederlof (60+), Ad Valentijn (50+), Jan Muis (40+) en Martin van Plateringen (40-)

De enige twee NWB-ers scoorden de volgende resultaten:
40+: 31e John Bult
40-: 31e Mark Steins