Nieuws

Jos Feron Cup 2015-16 zeer succesvol afgesloten

Zondag 24 januari werd de laatste wedstrijd van de Jos Feron Cup van dit seizoen verreden. Iedereen keek terug op een geweldig seizoen. 15 wedstrijden werden door de diverse organisatoren op het programma gezet. En door de coordinatie van de Stichting Wintercompetitie Cyclocross en MTB toernooi was er een duidelijke rode draad door al deze organisaties. Deze constante factor zorgde ondermeer dat alles rondom aanmelden, inschrijven en deelnemen zeer soepel verliep. De renners, die uit de grote omtrek van de provincie Limburg kwamen, waren over het geheel zeer tevreden en hadden er dan ook plezier in om vele kilometers ver te rijden, of met de camper en de familie inclusief huisdieren al de dag van te voren naar het parkoers te trekken.

De getallen spreken voor zich. Tussen haakjes het verschil t.o.v. 2014-15. In totaal waren er 2744 starters in 15 wedstrijden wat het gemiddelde op 182,9 bracht (+16). Deze stijging was nagenoeg geheel te danken aan de jeugd en nieuwelingen/junioren. Alleen al in de drie jeugdgroepen gingen er gemiddeld 56,5 van start (+9,4). Er deden 566 (+31) verschillende renners mee, die gemiddeld 4,8 (-0,2) keer aan de start kwamen. Het meest trouw zijn ook dit seizoen weer de jeugdrenners die gemiddeld de helft van de wedstrijden starten, en het minst trouw wederom de heren (CC en MTB) die gemiddeld slechts aan 20% van de wedstrijden deelnemen.

Voor volledige informatie en uitslagen verwijzen we naar de site van de Jos Feron Cup.
Het complete eindklassement staat ook op deze site.

 

Oud NWB renner Gerrit Jansen overleden

gerrit vd boogaert 1991 kampioen met janssenBegin januari is in Tegelen op 83 jarige leeftijd oud-NWB renner Gerrit Jansen overleden.
Gerrit, geboren in Venlo, was al vroeg met de wielersport bezig. Hij won in 1948 zijn eerste wedstrijd in Arcen en plaatste zich vrijwel wekelijks bij de top 10 van de junioren.
Samen met zijn broer Leo gaat hij over naar de amateurs en wordt hij derde op het kampioenschap van 1950 in Roermond. Gerrit is een van de toppers van het seizoen 1951 als hij niet minder dan vier maal zegeviert n.l. in Beegden, Boukoul, Boxmeer en Maastricht.

Gerrit wint in 1952 een internationale wedstrijd in het Duitse Kamp Lintfort en is dan een hele periode afwezig op het wielerfront want de krachtsport heeft dan zijn voorkeur en ook daar is hij een van de beste Limburgers .
Zeven jaar later zie je de naam Gerrrit Jansen weer in de uitslagen en met winst in de ronde van Soerendonk in 1960 sluit hij zijn wielercarrière bij de amateurs af, hij trouwt met Mien Leenen uit Tegelen en gaat daar ook wonen.

Vervolgens besluit Gerrit in 1970 toch weer te gaan koersen en wint hij de veteranenwedstrijd in Weert. Het daaropvolgende jaar weet hij de winst te pakken in Nederweert en Merum en in Weert. Ook de Limburgse titel in Maasbracht is dat jaar een hoogtepunt, en zijn  regelmatig presteren resulteert in de eindwinst van het jaarklassement 1971.

Gerrit Jansen behaalde ongetwijfeld zijn mooiste zege in Jabeek waar hij in 1981 Nederlands kampioen bij de vrije renners 45 + wordt.
Dat hij de fiets trouw is gebleven bewijst een foto uit 1991 als hij naast zijn vriend Gerrit van de Boogaert het kampioenschap viert van de Bosschenaar.

De bescheiden Tegelenaar was een  sportieve renner en werd door al zijn collega’s zeer gewaardeerd.

We wensen de familie Jansen-Leenen veel sterkte.

Riny Berkers Overleden

Tijdens de cross van Nederweert in december van verleden jaar zag ik na vele jaren Riny Berkers uit Someren weer eens.
Uiteraard hadden we veel te bepraten over de wielersport de dagelijkse dingen en over gezondheid, daar vertelde Riny dat het niet goed met hem ging en hij van de doctoren weinig hoop op herstel kreeg.
Afgelopen zondag heeft hij de ongelijke strijd moeten opgeven en is Riny in Someren op 69 jarige leeftijd overleden.

Riny Berkers begon zijn wielercarrière in 1962 bij de NWB junioren met vele ereplaatsen en boekte in Deurne een klinkende overwinning. Ook in 1963 reedt hij bij de junioren waar hij vrijwel wekelijks bij de prijswinnaars zat, en het daaropvolgende jaar ging hij over naar de amateurs. Zijn tegenstanders waren mannen van naam die in het internationale wielrennen behoorlijk voor de dag kwamen, dus de strijd was elke week zwaar maar Riny kon zich redelijk handhaven tegen jongens als Jac van Kessel - Jan Spetgens - Jo van Pol - Wiel Geraeds - Cor Salentijn - Henk Smits  enz.

Hij werd in 1967 derde bij de Brabantse kampioenschappen  en verraste iedereen in de ronde van Roermond door daar een fraaie zege te boeken.
Riny voelde zich sterk genoeg om naar de KNWU amateurs over te stappen en ook daar was hij een geduchte tegenstander. Toen hij zijn fietsenzaak wilde promoten startte Riny Berkers met een wielerploeg bij de NWB senioren en reedt hij zelf ook nog diverse wedstrijden mee.

Ondanks zijn ernstige ziekte was Riny nog vaak bij het veldrijden te vinden en kon hij genieten van de voortreffelijke resultaten van zijn kleinkinderen Noa en Luca Vreeswijk.
Helaas hebben we vandaag (donderdag 10 december) afscheid moeten nemen van een bijzonder sympathieke sportman en mens.
Riny Berkers vaarwel.

Veel sterkte voor de familie Berkers-Coumans

WK.
(Op de foto rechts 1e van rechts, op de foto links 2e van rechts.)

Jan van Boxtel bij noodlotig ongeval omgekomen

Gistermiddag rond twee uur is in Heumen bij Nijmegen oud-NWBer Jan van Boxtel uit Mill door een tragisch ongeluk om het leven gekomen.
Jan was met vrienden op trainingstocht toen de groep moest uitwijken voor een tegemoetkomende auto die op dat moment een vrachtwagen wilde passeren. De voorste renners remden waardoor Jan met zijn voorwiel een andere renner raakte en zo de weg op werd gelanceerd precies tegen de naderende auto.
Helaas voor Jan met verschrikkelijk gevolg.

Jan begint als voetballer bij de plaatselijke club Juliana en wordt al vrij snel ontdekt door NEC Nijmegen waar hij ruim 7 jaar als prof op de linksbuitenplaats speelde.
Later keert hij terug bij zijn oude club maar een blessure maakt dan een einde aan zij voetbalavontuur en Jan probeert zijn sportloopbaan op de fiets voort te zetten en met veel succes zal later blijken.

Wie ook maar iets van de wielersport weet moet Jan van Boxtel kennen want de sympathieke Millenaar heeft sinds 1969 bij de NWB zijn wedstrijden gereden.
Hij moet minstens 50 wedstrijden hebben gewonnen waarvan het merendeel in NWB verband, de rest waren resultaten bij KNWU wedstrijden en Belgische koersen.

Zijn eerste overwinning is de ronde van Limburg bij de veteranen in 1971 en in 1972 wint hij al 5 wedstrijden waaronder de Brabantse titel.
Jan voelt zich sterk genoeg om zich te meten met de amateurs en start dan in de hoogste categorie en wint meteen de ronde van Merum en ook in Stramproy en Baal in België is hij de beste.
Vervolgens komt Jan in de VIVO ploeg waar hij zijn mooiste resultaten behaalde, de Weltcup in Sankt Johann 1974 is zijn eerste internationale zege.

Een ernstig ongeluk in de Omloop der Peel betekent twee maanden revalideren met een zwaar gekneusde knie maar met een verkorte linker crank ( om de knie te ontzien ) is hij twee weken later alweer onderweg en wint Jan de ronde van Stevensweert.
Op de Cauberg in Valkenburg 1975 wordt van Boxtel Europees kampioen bij de 40 plussers maar in de ronde van Ierland in 1976 gaat hij in een afdaling zo hard onderuit dat opname in het ziekenhuis noodzakelijk is.

Website Alle NWB uitslagen in nieuw jasje

We hebben lang in de problemen gezeten met onze website WIELKUNTZELAERS.NL want de host waar we bij waren aangesloten kon ons aantal aangeleverde pagina’s (687) en de ruim 1500 foto’s niet meer verwerken.
Ook in de toekomst was er geen verbetering te verwachten zodat we genoodzaakt waren om een andere host te zoeken.
Deze hebben we gevonden.
Alles moest opnieuw worden verwerkt en dat doe je niet in enkele weken, maar vanaf heden kunnen we zeggen dat verschil na enkele maanden hard werken duidelijk is.
De foto’s zijn nog lang niet allemaal toegevoegd maar ze komen eraan. Dus met enige trots zeggen we nu kijk zelf maar eens hoe het geworden is.
Zijn er aanmerkingen, aanvullingen of suggesties of staan  jouw foto´s er niet bij stuur dan even bericht.
Afgelopen jaar hebben we 105000 bezoekers kunnen begroeten !!
 
Veel plezier met de website,
Groeten Maurice  en  Wiel Kuntzelaers

Zeer goede start van het winterseizoen

Het winterseizoen is alweer bijna op de helft. Zeven van de vijftien wedstrijden zijn verreden in de Jos Feron Cup.
Gemiddeld kwamen er 197,6 deelnemers aan de start. In het vorige seizoen waren dat er in de eerste 7 wedstrijden 186,5.
Een grote stijging zagen we in de categorie Jeugd-3, die hierom ook uit het blok getild zijn en een eigen wedstrijd hebben gekregen.

Zondag is het weer de beurt aan Beegden.

Bart Solaro overleden

Afgelopen week is in Den Bosch op 76 jarige leeftijd  oud-NWB renner Bart Solaro overleden.
Bart was een van de beste amateurs van de KNWU. Hij won in de jaren 1961-1962 en 1968 drie klassiekers n.l. de ronde van Midden Zeeland, de ronde van Drenthe en de ronde van Zuid Holland.
In 1963 en 1964 was hij beroepsrenner maar toen de successen uitbleven meldde hij zich plots in 1966 bij de NWB.
15 overwinningen in dat seizoen waren zijn deel met o.a. de eindwinst in de Omloop der Peel met twee etappezeges.
Ook won Bart met wielerclub “de Toekomst “uit Oirschot het NWB clubkampioenschap.
Dan gaat Solaro weer terug naar de KNWU om 7 jaar later zich opnieuw bij de NWB aan te sluiten nu bij de VIVO ploeg, hij wordt kampioen in Nederweert door in een spannende sprint Cor Vriens en Tjeu Ramaekers te kloppen.
Een maand later is Solaro weer vertrokken omdat hij zich mateloos ergerde aan de misselijke manier van rijden van de toenmalige LAKO ploeg die alles in het werk stelde om de koers lam te leggen.
Aanvaller Bart Solaro wilde op die manier niet rijden en besloot na de ronde van Blerick te vertrekken om nooit meer terug te keren.
We wensen de familie Solaro veel sterkte.

W.K.

Piotr Kornafel en Peter Verhouden beste NWB-ers

Het wegseizoen 2015 is ondertussen afgesloten.

We hadden op het programma van de NWB het NK WFN 2015, een tweedaagse klassieker, 3 eendaagse klassiekers, 2 semi-klassiekers, 6 criteriums, 2 MTB-streetraces, 3 tijdritten, 6 baanwedstrijden in de Dekkers Tweewieler Masters Cup en 2 voorjaars-trainingsritten.

Na optelling van alle punten die er te behalen vielen zien we bij de amateurs dat Piotr Kornafel het beste gescoord heeft en de titel NWB kampioen mag dragen. Tweede werd Stan Rutten en derde Tim Allen. Bij de masters is de nieuwe NWB kampioen Peter Verhouden, tweede werd Igor Ovdienko en derde Jos Reinders.

 

Grandioze opkomst in Baarlo, 240 starters.

Dat het druk zou worden in Baarlo was al verwacht. Vorig jaar hadden ze ook het hoogste deelname aantal.

En bij de eerste wedstrijd is er steeds een berg extra administratie. Alle renners met een vast nummer moeten hun spullen ophalen. Renners met buitenlandse licenties en daglicenties moeten helemaal ingevoerd worden in het computer systeem.

Maar dat er 15% meer deelnemers zouden komen (240 in totaal) en dat het aantal starters in het eerste blok (Jeugd-3, Nwl/Jun CC en MTB en Dames) bijna verdubbelde ten opzichte van vorig jaar was toch wel onverwacht. Dit zorgde voor lange rijen voor de inschrijving.
Het feit dat er ook renners van de latere blokken al in de rij stonden, deed hier ook geen goed aan.

Er werd besloten om de start maar wat uit te stellen. 20 minuten later dan gepland konden de renners in blok 1 van start gaan.

Gelukkig was het later op de dag niet nodig om nog meer uit te stellen.

En ook voor de volgende wedstrijden zal het allemaal zeker sneller verlopen.

Om te zorgen dat we niet veel tijd verliezen met invoeren van gegevens in de computer, vragen we alle deelnemers, als ze nog niet geregistreerd zijn, dit op voorhand via de website www.limburgcross.nl te doen. Dit is niet nodig als je in dit seizoen al een keer deelgenomen hebt. En het is ook niet nodig als je een KNWU licentie of WFN licentie had aan het begin van het seizoen.

Daarnaast willen we iedereen verzoeken om pas in de rij te gaan staan als de inschrijving voor je blok gestart is. Blok1 vanaf 9:30, Blok2 vanaf 10:15, Blok3 vanaf 11:30 en Blok4 vanaf 12:00 uur.

 

Hans Voesten overleden

Afgelopen week is op 82 jarige leeftijd na een ernstige ziekte de oud-renner Hans Voesten uit Tegelen overleden.
Hans is geboren in Venray en heeft daar drie jaar met bijzonder veel succes de wielersport beoefend.
In 1948 begon hij met enkele vrienden aan zijn fietsavontuur en al spoedig bleek dat Voesten  een geweldig talent was, hij won meteen twee wedstrijden en was elke wedstrijd een van de meest strijdlustige renners.
1949 werd zijn beste jaar en met niet minder dan 19 overwinningen en nog diverse ereplaatsen was Hans Voesten de grote man in het peloton.
Hij won zowel de tweedaagse van Tegelen als die van Venlo en werd met overmacht kampioen van Wielerbelang ( de latere NWB) in Meerlo.
Ook in 1950 was hij succesvol maar ook de concurrentie zat niet stil en talenten als Leo Janssen uit Venlo, Sjaak Nieskens ( Swalmen ) en vooral de later professional Piet van de Brekel uit Echt werden geduchte tegenstanders.
Toch won Hans opnieuw de tweedaagse van Venlo en ook de kampioentitel werd zijn deel nu behaalde hij het rood-wit-blauw in Roermond,dat jaar won hij 8 wedstrijden.
Dan blijkt de studie voorrang te krijgen en is het ook meteen gedaan met de wielersport voor Hans Voesten.
De ouderen onder ons zullen zich Hans Voesten ongetwijfeld nog herinneren.
We wensen de familie Voesten veel sterkte met dit verlies.
W.K.